UNICEF pripravlja zimske zaloge za krizo v Siriji

UNICEF pripravlja zimske zaloge za krizo v Siriji

UNICEF v okviru nujnega odziva v Siriji pripravlja več kot 100 tisoč kompletov otroških oblačil in približno 160 tisoč odej, vključujoč otroške odeje, ter druge zimske zaloge za razseljene otroke v Siriji in sosednjih državah.

Na podlagi svoje globalne mreže oskrbe UNICEF zagotavlja zimske zaloge, od koder je to mogoče čim hitreje.

»Temperature se hitro nižajo, ta teden že do 5°C, pri čemer kmalu pričakujemo, da se bodo znižale do ledišča. Nujno moramo zagotoviti oblačila in druge nujne potrebščine najbolj ogroženim otrokom, ne glede na to, kje so,« je povedala Ettie Higgins, namestnica predstavnika UNICEF-a v Siriji.

Ogromno sirskih otrok je zapustilo domove samo s poletnimi oblačili. Sedaj so v začasnih zavetiščih in nujno potrebujejo topla oblačila. UNICEF je zaskrbljen glede vpliva, ki bi ga prihajajoča zima lahko imela na zdravje otrok. Otroci so bolj ogroženi že zaradi stalnega stresa zaradi razseljenosti in nasilja.

UNICEF zagotavlja komplete oblačil za približno 75 tisoč otrok, starih do 15 let, v notranjosti Sirije. Vsak komplet vsebuje toplo spodnje perilo, dolge hlače, volnen pulover, nogavice, volnene rokavice, kapo, čevlje in zimsko jakno.

Odeje bodo razdeljene otrokom in njihovih družinam, ki so zaradi dalj časa trajajočega nasilja razseljeni. UNICEF bo zagotovil približno 11 tisoč otroških odej za dojenčke v Siriji. Več kot 26 tisoč odej bo ta teden dobavljenih iz humanitarne baze v Dubaju, še 41 tisoč pa oz Pakistana.

Iz osrednjega UNICEF-ovega skladišča v Kopenhagnu je bil že pripeljan zdravstveni material za oskrbo 225 tisoč ljudi v obdobju treh mesecev. Pripravljenih je pol milijona šolskih torb, napolnjenih s šolskimi potrebščinami.

Zagotavljanje nujne pomoči dodatno otežuje neprekinjeno nasilje, ki predstavlja varnostno tveganje za UNICEF in njegove partnerje. Kljub temu si vsi skupaj prizadevajo zagotoviti oblačila in odeje vsem otrokom, ki jih nujno potrebujejo.

Tudi razmere 400 tisoč sirskih beguncev v sosednjih državah, približno polovica je otrok, so slabe. V Libanonu namerava UNICEF zagotoviti 24 tisoč kompletov oblačil in 10 tisoč odej. V Jordaniji bo v tem mesecu postavljenih 78 ogrevanih zimskih šotorov, ki bodo služili kot učilnice in otrokom prijazni prostori. Sončne celice v begunskih taboriščih v Jordaniji in Iraku omogočajo zagotavljanje tople vode za umivanje.

UNICEF za humanitarni odziv v Siriji in sosednjih državah potrebuje približno 60 milijonov evrov.

 

Prosimo, prispevajte TUKAJ in skupaj z UNICEF-om pošljite nekaj praznične topline razseljenim otrokom v Siriji in sosednjih državah.