UNICEF poziva k zaščiti otrok na vzhodu Demokratične republike Kongo

UNICEF poziva k zaščiti otrok na vzhodu Demokratične republike Kongo

Hudi spopadi v okolici mesta Goma na vzhodu Demokratične republike Kongo med uporniško skupino M23 in vojsko DR Kongo so ponovno prisilili v beg na tisoče notranje razseljenih moških, žensk in otrok. UNICEF je zaskrbljen glede vse slabših razmer in njihovega vpliva na otroke.

V ponedeljek je UNICEF razkril, da je taborišče Kanyaruchinya, kjer je od julija letos živelo najmanj 30 tisoč ljudi, sedaj prazno. Trenutno potekajo ocene stanja v taboriščih Mugunga I in III, Lac Vert in Goma, na podlagi katerih bo mogoče zagotoviti ustrezen odziv za izboljšanje zdravstvene oskrbe, izobraževanja, vodne oskrbe in drugih nujnih dobrin.

Ponovno nasilje ogroža otroke in njihove družine. Izpostavljeni so poškodbam in psihičnim stiskam. UNICEF je zaskrbljen zlasti zaradi psiholoških travm, ki jih povzroči nasilje, pa tudi nevarnosti izbruha kolere po tem, ko so se pojavili prvi primeri te bolezni.

Samo v nedeljo in ponedeljek, ko so se boji nadaljevali, je UNICEF zagotovil eno tono visokoenergijskih piškotov in zdravila za 500 otrok brez spremstva v Don Boskovem centru v Gomi. UNICEF-ova partnerska organizacija PAMI je vzpostavila registracijske točke, katerih namen je ponovna združitev družin.

Šole na konfliktnem območju med mestoma Goma in Rugari so zaprte v razdali 30 kilometrov od Gome. Vladni predstavniki so prosili starše, da otrok ne pošiljajo v šolo, dokler se stanje ne umiri.

Po podatkih Združenih narodov iz prejšnjega tedna, je bilo od aprila do septembra v napadih oboroženih skupin na vasi na vzhodu DR Kongo ubitih vsaj 264 civilistov, od tega 83 otrok.

UNICEF poziva vse vpletene strani, da storijo vse za zaščito pravic in dobrega počutja otrok.

© UNICEF/Connelly

DR Kongo se spopada z visoko ravnjo vključevanja otrok v oborožene skupine. Na fotografiji je 14-letni nekdanji otrok vojak, ki ga je oborožena skupina ugrabila med napadom na vas, pozneje pa je s štirimi prijatelji zbežal. Upa, da ga bodo lahko ponovno združili z njegovo družino.