Kitajska je odpravila tetanus mater in novorojenčkov

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je konec oktobra razglasila, da je Kitajska odpravila tetanus mater in novorojenčkov (MNT), enega od glavnih svetovnih vzrokov smrti materi in otrok, ki jih lahko preprečimo.

WHO potrdi odpravo MNT, ko se na posameznih območjih pojavnost tetanusa zmanjša na en primer na tisoč živorojenih otrok. Ko je dosežen ta prag pri novorojenčkih, se domneva odprava tudi pri materah.

Pri ocenjevalnem postopku, ki ga je WHO izvedla na območjih z visokim deležem ruralnega prebivalstva in delavcev migrantov, sta sodelovala tudi UNICEF in kitajska vlada. V 45.088 gospodinjstvih so zabeležili 2306 rojstev živih otrok in nobenega primera MNT.

Kitajska se je tako pridružila 161 državam, ki so že odpravile MNT.

Tetanus je boleča in pogosto smrtna bolezen, ki prizadene matere in novorojenčke. Pri teh dveh skupinah je navadno posledica pomanjkljivih higienskih razmer pri porodu in okužb popkovine. Povzroči otrdelost mišic in krče.

MNT lahko preprečimo z zagotavljanjem čistega okolja za porod, previdnosti pri oskrbi popkovine in cepljenjem matere.

Gillian Mellsop, predstavnica UNICEF-a za Kitajsko, je ob tem povedala: »Zelo smo veseli, da je WHO potrdil odpravo MNT na Kitajskem, enega glavnih vzrokov smrti mater in dojenčkov. S tem je bil narejen velik korak k uresničitvi cilja odprave MNT na svetovni ravni. Čestitamo Kitajski in njenemu ministrstvu za zdravje za ta pomemben dosežek za otroke.«

Uspeh Kitajske je še toliko bolj pomemben v luči podatka, da je k uspehu bistveno prispeval delež rojstev v porodnišnicah, zlasti na podeželju. Druge države so se pri odpravljanju MNT osredotočile bolj na cepljenje mater, Kitajska pa programa cepljenja nosečnic nima.

Zavezo k odpravi MNT na globalni ravni je prva oblikovala Svetovna zdravstvena skupščina leta 1989. Do leta 2010 se je število smrti, povezanih z MNT, zmanjšalo za 90 odstotkov.

UNICEF-ov predstavnik za zdravje in prehrano dr. Robert Scherpbier je povedal, da UNICEF že več kot 30 let tesno sodeluje s kitajskim ministrstvom za zdravje, da bi izboljšali zdravje mater in otrok. Posebno pozornost so ves ta čas namenjali varnemu materinstvu, to pomeni varovanju mater in otrok med nosečnostjo in porodom. Izpostavil je težo tega dosežka, ki se ga je Kitajska lotila na težji način – brez cepljenja, a z vlaganjem sredstev in velikih naporov v povečanje deleža porodov v porodnišnicah ter podeželske oskrbe mater in otrok.

Skozi zgodovino je bil delež porodov v porodnišnicah na Kitajskem nizek, zlasti na podeželju. Pred letom 1995 je bil ta delež manj kot četrtina, ponekod celo manj kot desetina.

Leta 1999 je UNICEF pomagal pripraviti in začeti z izvajanjem programa za varno materinstvo v 40 najrevnejših predelih države. Cilj programa je bilo spodbujanje mater k temu, da rodijo v porodnišnicah, ne pa doma, kjer so higienske razmere slabše, hkrati pa v bližini ni zdravstvene oskrbe za nujne primere.

Program zajema zdravstveno vzgojo v lokalnih skupnostih, nizke prispevke za porod v porodnišnici, zagotavljanje sterilnih porodnih kompletov za podeželske zdravstvene ustanove, izboljšanje porodne oskrbe, usposabljanje zdravstvenega osebja in uvajanje mehanizmov za hitro napotitev nosečnic tik pred porodom.