Zaradi pljučnice vsakih 20 sekund umre otrok

Zaradi pljučnice vsakih 20 sekund umre otrok

Danes obeležujemo svetovni dan pljučnice, ki je namenjen ozaveščanju javnosti o pljučnici, ukrepih za njeno preprečevanje in zdravljenje ter spodbujanju aktivnosti za boj proti pljučnici. Leta 2009 je bilo na današnji dan ustanovljeno Globalno združenje proti pljučnici otrok, ki združuje več kot 140 nevladnih organizacij vključno z UNICEF-om, akademskih ustanov, vladnih agencij in fundacij.

Pljučnica je nalezljiva bolezen, ki povzroči zalivanje pljuč s tekočino. Kaže se s simptomi, kot so kašelj, povišana telesna temperatura in oteženo dihanje. Zlasti pri majhnih otrocih in starejših je pljučnica lahko smrtno nevarna.

V državah v razvoju, zlasti v najrevnejših skupnostih, so nevarnosti za okužbo najbolj izpostavljeni otroci do petega leta starosti. Druge bolezni, kot so podhranjenost ter okužba z virusom HIV in aids, ki oslabijo imunski sistem, še povečajo nevarnost okužbe. Po podatkih UNICEF-a zaradi pljučnice vsako leto umre več kot milijon otrok, to pomeni več kot 4300 vsak dan. Vsakih 20 sekund zaradi pljučnice ugasne eno otroško življenje. Gre za najpogostejši vzrok smrti otrok do petega leta starosti.

UNICEF opozarja, da kar 98 odstotkov otrok, ki umrejo zaradi pljučnice, živi v državah v razvoju. Tam vsako leto zabeležijo več kot 150 milijonov primerov pljučnice pri majhnih otrocih, od tega jih več kot 11 milijonov potrebuje bolnišnično oskrbo. A tudi znotraj teh držav se kažejo velike razlike glede na višino dohodkov gospodinjstev, oddaljenost mestnih središč in podobno. Tista z nižjimi dohodki za kuhanje in ogrevanje uporabljajo odprte peči na trda goriva, ki povečajo možnost okužbe zaradi onesnaženosti zraka v zaprtih, slabo prezračevanih prostorih. Umivanje rok z vodo in milom zmanjša pojavnost pljučnice za 23 odstotkov, a ta navada v državah v razvoju med revnejšim prebivalstvom še vedno ni razširjena. Z zmanjšanjem razlik v dostopu do učinkovitih ukrepov za preprečevanje in zdravljenje pljučnice bi lahko v naslednjih treh letih rešili več milijonov življenj.

Bolezen predstavlja hudo breme za celotno družino. Poleg psihološke stiske so pomembne tudi ekonomske posledice. Upoštevati je potrebno stroške bolnišnične oskrbe, zdravil in prevoza do zdravstvenih ustanov ter izostanek staršev od dela in razdeljenost družin. Da bi otrokom zagotovile zdravljenje, družine zabredejo v dolgove, kar jih lahko potisne čez prag revščine, tiste, ki so pod tem pragom, pa še globlje v revščino.

UNICEF: Pljučnica predstavlja težavo, za katero imamo rešitev.

Danes bolj kot kdajkoli prej vemo, kako zaščititi otroke pred okužbo in okužbe zdraviti. Zato je visok smrtni davek po vsem svetu še bolj nedopusten.

UNICEF poudarja, da k preprečevanju pljučnice (in nekaterih drugih bolezni) pomembno prispeva izključno dojenje v prvih šestih mesecih življenja. Gre za pomemben in preprost ukrep, ki daje dobre rezultate. Drugi ukrepi so še zagotavljanje kakovostne prehrane za otroke, umivanje rok, zmanjševanje onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih in cepljenje. Cepiva proti dvema glavnima povzročiteljema pljučnice so varna in zelo učinkovita metoda za preprečevanje pljučnice, ki se pogosto uporablja v ekonomsko bolj razvitih državah. Tudi cepljenje proti ošpicam in oslovskemu kašlju pomembno prispeva k preprečevanju pljučnice, ki se pogosto pojavi kot posledica omenjenih bolezni. A milijoni otrok v državah v razvoju nimajo dostopa do teh cepiv, ki bi lahko rešila veliko življenj.

Bakterijska pljučnica se v večini primerov zdravi z antibiotiki. A po nekaterih ocenah le eden od petih obolelih otrok, ki bi potrebovali tako zdravljenje, dobi antibiotike. Z učinkovitimi strateškimi ukrepi mora mednarodna skupnost zagotoviti, da bodo otroci po vsem svetu hitro dostopali do učinkovitih metod zdravljenja.