Slovenija v evropskem vrhu po indeksu dojenih otrok

Slovenija v evropskem vrhu po indeksu dojenih otrok

Danes bo Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja, ki deluje pod okriljem UNICEF-a Slovenija, z jubilejno 100. sejo zaokrožil že 16 let uspešnega delovanja. S svojimi prizadevanji je med drugim pripomogel k temu, da se je Slovenija uvrstila na 2. mesto po indeksu dojenih otrok ob odpustu iz porodnišnic v Evropi.

Nacionalni odbor UNICEF-a Slovenija za spodbujanje dojenja (NOSD) je bil ustanovljen leta 1996 v Ljubljani z namenom spodbujanja in vzdrževanja izključnega dojenja do 6. meseca starosti ter dojenja z dopolnilno prehrano do 2. leta starosti. Odbor sestavljajo ugledne predstavnice in predstavniki neonatologov, pediatrov, ginekologov, stomatologov, medicinskih sester, babic, patronažnih medicinskih sester, predstavnica Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani, Inštituta za varovanje zdravja in Mednarodnih svetovalk za dojenje in laktacijo.

Ključni dosežki in aktivnosti delovanja odbora od nastanka do danes

S svojim aktivnim delovanjem je odbor pripomogel k zavidljivemu drugemu mestu po indeksu dojenih otrok ob odpustu iz porodnišnic, na katerega se Slovenija uvršča v Evropi.

Eden ključnih projektov odbora je vzpostavljanje "Novorojencem prijaznih porodnišnic" v Sloveniji, ki je nastal na pobudo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in UNICEF-a. Namen projekta je spodbujanje dojenja, za kar morajo zdravstvene ustanove vzpostaviti dosledno spoštovanje in uresničevanje Desetih korakov do uspešnega dojenja in Mednarodnega kodeksa za trženje nadomestkov za materino mleko. Z mednarodnim nazivom Novorojencem prijazna porodnišnica se pri nas ponaša 13 porodnišnic, kjer se rodi 85 odstotkov otrok, ob odpustu pa je dojenih več kot 96 odstotkov otrok. Odbor je razširil svoje delo s pobudo Dojenju prijazna zdravstvena ustanova, v kateri zdravstveno osebje matere spodbuja in jim pomaga ob začetkih ter pri vzdrževanju izključnega dojenja v prvih šestih mesecih. Ta naziv sta do sedaj uspešno pridobila ZD Dr. Adolfa Drolca Maribor in Pediatrični oddelek SB Celje. Vse zdravstvene institucije, ki so uspešno pridobile omenjene nazive, redno spremlja strokovna komisija pod okriljem NOSD.

Za kakovostno pomoč in svetovanje materam odbor že od začetka delovanja redno organizira strokovna izobraževanja in srečanja za izpopolnjevanje zdravstvenega osebja ter pripravlja vrsto znanstvenih publikacij. Doslej je na temo dojenja organiziral sedem mednarodnih simpozijev, vsako leto pa izda tudi brezplačno knjižico za matere avtorice dr. Silvestre Hoyer z naslovom Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater.

Že leta 2002 je nekdanja izvršna direktorica UNICEF-a Carol Bellamy članom odbora podelila mednarodno UNICEF-ovo priznanje za uspešno prostovoljno delo in s tem potrdila velik pomen delovanja nacionalnega odbora UNICEF-a Slovenija za spodbujanje dojenja.

Dojenje ima za zdravje in razvoj dojenčka neprecenljivo vrednost. Materino mleko vsebuje vse, kar potrebuje otrok v prvih šestih mesecih za svojo rast in razvoj. Novorojenčkom zagotavlja zaščito pred nalezljivimi boleznimi in dihalnimi okužbami, krepi njihov imunski sistem ter pomaga preprečevati kronične bolezni kasneje v življenju. Zagotavljanje izključnega dojenja do šestega meseca starosti po vsem svetu bi lahko letno preprečilo 1,4 milijona smrti otrok, mlajših od pet let. Kljub dokazanim prednostim dojenja (v priponki), je zgolj 38 odstotkov novorojenčkov na svetu izključno dojenih.