Svetovni dan otroške paralize

Svetovni dan otroške paralize

Izjava izvršnega direktorja UNICEF-a, Anthonyija Lakea NEW YORK, 24. Oktober 2012 - "Svetovni dan otroške paralize nas spominja na izjemen napredek, ki smo ga skupaj dosegli v boju proti otroški paralizi. Manj otrok kot kdajkoli prej trpi za uničujočimi posledicami te nevarne bolezni. Indija je letos, prvic v zgodovini, dosegla izkoreninjenje otroške paralize. Pred nami je torej zadnji cilj: globalno izkoreninjenje otroške paralize.

Vendar pa je Svetovni dan otroške paralize tudi resen opomnik, da je doseči omenjeni cilj nujno in hkrati težavno. V Pakistanu, Afganistanu in Nigeriji - treh endemičnih drzavah - med otroki se vedno razsaja uničujoči virus. V teh in drugih državah je z imunizacijo najteže dosecči prav otroke iz revnih in odmaknjenih predelov, s posebnimi potrebami in tiste, ki živijo v vojnih obmocjih. Uspeh v Indiji kaže, da lahko te otroke dosežemo, a le s skupnimi prizadevanji.

Septembra so voditelji Pakistana, Afganistana in Nigerije kot tudi vladni donatorji, civilna družba in predstavniki gospodarstva na generalni skupscini ZN obnovili zavezo za izkoreninjenje otroške paralize. Na terenu pa pogumni zdravstveni delavci, najbolj zaslužni za uspeh, vsakodnevno tvegajo svoja življenja pri iskanju ter cepljenju otrok proti otroški paralizi.

Prišli smo daleč v boju proti otroški paralizi. Za doseganje končnega izkoreninjenja imamo vsa sredstva, da bolezen izbrišemo za vselej. Lahko pa izpustimo priložnost in čakamo na uničujoče posledice. Zapustimo svet brez otroške paralize kot dediščino naslednjim generacijam otrok."

Več informacij za medije:

Sarah Crowe, Spokesperson for the Executive Director, Tel: + 1 212 326 7206, scrowe@unicef.org <mailto:scrowe@unicef.org>

Christian Moen, UNICEF New York, Tel: + 1 212 326 7516, cmoen@unicef.org <mailto:cmoen@unicef.org>