Teden dojenja

Prvi teden oktobra v Sloveniji obeležujemo teden dojenja. Podobno kot v nekaterih drugih državah se tudi pri nas obeležuje ločeno od svetovnega tedna dojenja, ki poteka v tednu od 1. do 7. avgusta. Svetovni teden dojenja je skupna akcija številnih svetovnih organizacij, ki podpirajo dojenje, vsako leto pa ga obeležujejo v več kot 120 državah po svetu. Poteka pod okriljem Svetovne zveze za dojenje (WABA) s podporo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Letošnji svetovni teden dojenja je bil osredotočen na oceno napredka pri uveljavljanju Globalne strategije o hranjenju dojenčkov in otrok v zgodnji starosti, ki prav tako letos obeležuje okroglo obletnico sprejema – Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in UNICEF sta jo sprejela leta 2002. Prav učinkovito uresničevanje globalne strategije je ključno za povečanje ravni dojenja, zlasti izključnega dojenja v prvih šestih mesecih življenja, posredno pa tudi za doseganje četrtega Razvojnega cilja tisočletja, ki predvideva zmanjšanje umrljivosti otrok do 5. leta starosti za dve tretjini.

ZGODOVINA PRIZADEVANJ ZA SPODBUJANJE DOJENJA
V 70. letih prejšnjega stoletja se je začelo oblikovati gibanje za spodbujanje dojenja. Takrat so bili javnosti predstavljeni škodljivi vplivi hranjenja po steklenički, posledica pa je bil sprejem Mednarodnega kodeksa za trženje nadomestkov materinega mleka na svetovni zdravstveni konferenci leta 1981. Leta 1990 sta UNICEF in WHO sprejela Innocenti deklaracijo o hranjenju dojenčkov in otrok v zgodnji starosti, v njej pa določila štiri cilje:

    • določitev nacionalnih koordinatorjev dojenja pri ustreznih institucijah;
    • zagotavljanje izvajanja UNICEF-ovega programa Deset korakov do uspešnega dojenja v vseh institucijah, ki nudijo predporodno, porodno in poporodno oskrbo;
    • uresničevanje kodeksa in pripadajočih deklaracij WHO;
    • uveljavljanje zakonodajnih rešitev za zaščito pravic delovno aktivnih doječih žensk.

Deset korakov do uspešnega dojenja je sčasoma pripeljalo do projekta Novorojencem prijazna porodnišnica. Od začetka projekta leta 1992 si številne bolnišnice in porodnišnice po vsem svetu prizadevajo pridobiti in obdržati ta status.

Tudi pri nas se 13 porodnišnic že ponaša z nazivom Novorojencem prijazne porodnišnice. Projekt v Sloveniji poteka v okviru UNICEF-ovega Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja od leta 1996.