UNICEF-ove Punčke iz cunj navdušile poslance v Državnem zboru

UNICEF-ove Punčke iz cunj navdušile poslance v Državnem zboru

V Državnem zboru je danes odprla vrata dobrodelna razstava UNICEF-ovih Punčk iz cunj, ki bo za javnost odprta do 5. oktobra.  S projektom Punčka iz cunj UNICEF Slovenija zbira sredstva za cepljenje otrok proti šestim nalezljivim otroškim boleznim v državah v razvoju.

Slavnostne otvoritve razstave so se udeležili visoki predstavniki države, poslanke in poslanci, veleposlaniki tujih držav in vidni predstavniki gospodarskega ter družbenega življenja. Ti so takoj po otvoritvi posvojili kar 115 Punčk iz cunj in s tem omogočili cepljenje 115 otrok proti šestim nalezljivim otroškim boleznim v državah v razvoju. Prvo punčko je posvojil predsednik Državnega zbora, Gregor Virant. Kulturni program so popestrili otroci z interaktivno igro »En svet«, s katero so ponazorili neenakomerno porazdelitev bogastva in prebivalstva v svetu, kar vpliva tudi na število cepljenjih otrok  v državah v razvoju.

Cepljenje je eden najpomembnejših ukrepov javnega zdravstva, ki odločilno izboljšuje življenja otrok po svetu. UNICEF je na globalni ravni vodilni dobavitelj cepiv, saj zagotavlja cepiva za 56 odstotkov otrok po svetu in vsako leto pomaga cepiti približno 100 milijonov otrok. Od začetka 80. let do danes je cepljenje otrok v svetovnem merilu doseglo velik napredek ter pomembno prispevalo k omejevanju otroških bolezni in zmanjševanju umrljivosti otrok. Žal pa UNICEF-ovi podatki opozarjajo, da zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto še vedno umre 1,7 milijona otrok. Zdaj smo na prelomni točki, ko imamo možnost in moč preprečiti smrti otrok zaradi povsem preprečljivih vzrokov. To lahko uresničimo v roku ene generacije.

Posvojitev UNICEF-ove Punčke iz cunj je lahko vaš prvi korak.

Punčka iz cunj je tradicionalna igračka, ki je poznana v vseh kulturah sveta in zato primerna, da v projektu simbolizira otroka, ki potrebuje pomoč. Prav zato je nosilni slogan projekta »Posvoji punčko in reši življenje otroka". S predanim delom mnogih prostovoljk, ki skozi vse leto ustvarjajo dragocene punčke iz cunj, je UNICEF Slovenija v preteklih letih rešil že več kot 16.500 otroških življenj.

Dobrodelna razstava "Punčke iz cunj" bo v Državnem zboru na ogled od 26. septembra do 5. oktobra, vsak delovnik med 9. in 15. uro. Posamezen obiskovalec razstave bo z donacijo 20 EUR punčko lahko posvojili in s tem omogočil cepljenje enega otroka proti davici, ošpicam, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tuberkulozi in tetanusu.

Več o projektu Punčka iz cunj si lahko preberete tukaj.