UNICEF-ove Punčke iz cunj v družbi vodilnih v državi

UNICEF-ove Punčke iz cunj bodo prvič vstopile v Državni Zbor RS, kjer bodo sodelovale na prav posebni razstavi. Dobrodelna razstava bo v Državnem zboru na ogled od 26. septembra do 5. oktobra, vsak delovnik med 9. in 15. uro.

UNICEF Slovenija s projektom Punčka iz cunj zbira sredstva za cepljenje otrok proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus) v državah v razvoju. Punčka iz cunj je namreč tradicionalna igračka, ki je poznana v vseh kulturah sveta in zato primerna, da v projektu simbolizira otroka, ki potrebuje pomoč.

Prav zato je nosilni slogan projekta »Posvoji punčko in reši življenje otroka«. Posameznik lahko z donacijo 20 EUR punčko posvoji in s tem omogoči cepljenje enega otroka proti šestim nevarnim boleznim. S predanim delom mnogih prostovoljk, ki skozi vse leto ustvarjajo dragocene Punčke iz cunj je UNICEF Slovenija v preteklih letih rešil že več kot 16.500 otroških življenj.

Cepljenje je eden najpomembnejših ukrepov javnega zdravstva, ki odločilno izboljšuje življenja otrok po svetu. UNICEF je na globalni ravni vodilni dobavitelj cepiv, saj zagotavlja cepiva za 56 odstotkov otrok po svetu in vsako leto pomaga cepiti približno 100 milijonov otrok. Od začetka 80. let do danes je cepljenje otrok v svetovnem merilu doseglo velik napredek ter pomembno prispevalo k omejevanju otroških bolezni in zmanjševanju umrljivosti otrok. Žal pa UNICEF-ovi podatki opozarjajo, da zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto še vedno umre 1,7 milijona otrok.

Zdaj smo na prelomni točki, ko imamo možnost in moč preprečiti smrti otrok zaradi povsem preprečljivih vzrokov. To lahko uresničimo v roku ene generacije. Posvojitev UNICEF-ove Punčke iz cunj je lahko vaš prvi korak.