Pau Gasol: Zahvaljujoč pomoči je rešenih veliko življenj

Pau Gasol, dobitnik srebrne medalje na letošnjih olimpijskih igrah in dvakratni prvak NBA, je UNICEF-ov ambasador v Španiji od leta 2003. Konec avgusta je Pau obiskal več območij v pokrajini Kanem v Čadu, kjer prehranska kriza ogroža na tisoče družin.

Po tem, ko je na lastne oči videl razmere v prizadetih skupnostih ter delo UNICEF-a in partnerjev na terenu, je zaključil svoj obisk v Čadu z opažanjem, da »je zahvaljujoč vsakogaršnji pomoči rešenih veliko življenj. Samo v Čadu je bila polovica otrok, ki jih je prizadela kriza, zdravljenih zaradi podhranjenosti. Ne smemo pa pozabiti, da je v celotni regiji Sahel še vedno na 100 tisoče otrok, ki potrebujejo podobno obravnavo. Zato moramo zadržati zagon in nadaljevati z delom.«

Samo letos je UNICEF v regiji Sahel dosegel več kot 335 tisoč podhranjenih otrok, katerim je zagotovil zdravljenje. Za odpravo posledic krize, ki je zajela že 18 milijonov ljudi v devetih afriških državah, bi morali v prihajajočih mesecih doseči 700 tisoč otrok.

Glavni vzroki krize v Sahelu so huda revščina, suša, naraščanje cen hrane in notranji nemiri.

Med svojim obiskom Čada je Pau Gasol tri dni preživel v prestolnici N'Djameni, tri dni pa v pokrajini Kanem, kjer je obiskal vasi Mao in Miouh. Tam je UNICEF vzpostavil prehranska centra, postavil vodnjake ter omogočil šolanje otrok z usposabljanjem učiteljev in zagotavljanjem šolskih potrebščin. Poleg tega UNICEF spodbuja širjenje dobrih higienskih navad, zagotavlja zaloge higienskih pripomočkov in posreduje praktične informacije za preprečevanje širjenja bolezni, kot je kolera.

»Zelo pomembno je, da dosežemo kraje, kot je Miouh, kjer se družine soočajo s težavami, ki jih je mogoče reševati le ob pomoči organizacij, kot je UNICEF,« je povedal Gasol. Za ponazoritev dosega te pomoči je uporabil primer ene od deklic, ki jo je spoznal med obiskom. »Fatime zaradi podhranjenosti zdravijo v prehranskem centru v Mau. Živi 60 kilometrov od centra, v vasi sredi peska, brez cest. Zahvaljujoč mreži UNICEF-a in drugih organizacij je pravočasno prejela pomoč in dobro okreva. Zgodb, kot je ta, je še ogromno.«

V Mau je Pau obiskal tudi UNICEF-ov program, katerega cilj je spodbujanje dobrih higienskih navad med otroki. Kot sodnik se je pridružil nogometni tekmi in poskrbel, da so si otroci po končanem dvoboju umili roke, s čimer se preprečuje prenos nevarnih bolezni. V isti šoli je nekaj ur preživel tudi z otroki, ki zaradi prehranske krize niso zaključili šolanja in so vključeni v ponavljalni program.

Poleg Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Svetovnega programa ZN za hrano (WFP), je obiskal tudi Wadi, oazi podobno območje, kjer uporaba preprostega namakalnega sistema in razdeljevanje semen prispeva k preživetju več tisoč družin.

V N'Djameni se je Pau Gasol srečal z ministri v vladi Čada, s katerimi se je pogovarjal o pomembnosti športa kot orodja za širjenje vrednot, ki prispevajo k razvoju otrok in navsezadnje celotne države. Na to je med dogodkom, ki ga je ob njegovem obisku v prestolnici organiziral UNICEF, opomnil predstavnike vlade in športnih organizacij. Ob tem je sodeloval tudi na več košarkarskih tekmah mladinskih ekip.

 

Paujev projekt

Čad je četrta država, ki jo je Pau obiskal kot ambasador UNICEF-a. Prva je bila leta 2005 Južnoafriška republika, kjer se je seznanil s projekti, ki so povezani z bojem proti aidsu, podobno tudi v Angoli leta 2007. Leta 2010 se je v Etiopiji odločil, da bo osebno sodeloval z UNICEF-om preko projekta, ki je tako dobil ime po njem in ki prispeva k širšemu UNICEF-ovemu programu Šole za Afriko. Program je skupna pobuda UNICEF-a, Fundacije Nelsona Mandele in Družbe Hamburg, ki spodbuja dostopnost izobraževanja za vse.

Paujev projekt je največjo vidnost pridobil z dokumentarnim filmom, ki ga je posnela španska televizijska hiša laSexta. Od ustanovitve leta 2010 je program omogočil naslednje dosežke:

  • Vrnitev 12 tisoč otrok, ki živijo na odročnih območjih, v šolo zahvaljujoč izgradnji 80 novih učnih prostorov in/ali oskrbi le-teh na 32 različnih območjih.
  • Usposabljanje 160 vzgojiteljev za delo v vrtcih, vključujoč usposabljanje glede metod, ustvarjanja učnih gradiv ter podpore in skrbi za otroke.
  • Pridobitev in razdelitev učnih kompletov in usposabljanje učiteljev za njihovo uporabo.
  • Izobraževanje 15 tisoč staršev.
  • Prenova 11 ter izgradnja in oprema 21 vrtcev.

Poleg neposredne povezave s šolami in vrtci v Etiopiji, Paujev projekt prispeva tudi h kampanjam in pobudam za preživetje in razvoj otrok, zlasti programom UNICEF-a na področju prehrane in zdravja. Ob tem je pomemben prispevek h kampanjam nujne pomoči, na primer v Afriškem rogu (2011 ) in Sahelu (2012).

Pau Gasol sodeluje pri pobudah UNICEF-a tako v Španiji kot tudi v Združenih državah Amerike, kjer živi.

 

Več o sodelovanju Gasola z UNICEF-om najdete tukaj.

 

Foto © UNICEF Spain/Chad/2012