Sirski otroci v Jordaniji potrebujejo nujno pomoč

Sirski otroci v Jordaniji potrebujejo nujno pomoč

Medtem ko se kriza beguncev na sirsko-jordanski meji stopnjuje, UNICEF nujno potrebuje dodatna sredstva, da bi odgovoril na naraščajoče potrebe po zdravstveni oskrbi, zaščiti, vodi in higienskih pripomočkih.  

Približno 17 tisoč ljudi, polovica od njih otrok, se je do sedaj že zateklo v begunsko taborišče Za’atari na severu Jordanije, število pa se dnevno povečuje za več sto ljudi. Pretekli konec tedna se je število beguncev drastično povečalo, ko je v eni sami noči čez mejo prišlo več kot dva tisoč ljudi. To je 80 odstotkov več, kot je bilo do sedaj največje število Sircev, ki so v 24 urah prečkali mejo z Jordanijo.

Predstavnica UNICEF-a v Jordaniji Dominique Hyde je povedala, da do konca leta v taborišču Za’atari pričakujejo 70 tisoč ljudi. Poudarila je, da je potrebno nemudoma ukrepati, saj so ravno otroci tisti, ki najbolj trpijo v takih razmerah. Potrebnih bo torej več sredstev za povečanje nujnih humanitarnih dejavnosti na tem področju.

Razmere v taborišču Za’atari so hude, poslabšujejo pa jih še visoke temperature. Na območju ni naravne sence, pogosti pa so peščeni viharji, ki divjajo skozi taborišče.

UNICEF vodi humanitarni odziv za področje vode in higiene – vsak dan dobavi zadostne količine pitne vode za oskrbo 50 litrov na osebo na dan. UNICEF v taborišču gradi vodnjak kot bolj trajen vir vode zaradi naraščanja števila beguncev. Prav tako je v teku izgradnja novih sanitarij, prh in pip.

 

Ker se število otrok povečuje, grozi nevarnost za izbruh različnih bolezni. Ta teden bo UNICEF v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in Svetovno zdravstveno organizacijo izvedel obširno cepljenje otrok, mlajših od 5. let, ki zaradi nemirov v Siriji niso bili udeleženi v rednem cepljenju. UNICEF si s partnerji  prizadeva za vzpostavitev rednega programa cepljenja znotraj begunskega taborišča.

UNICEF je aktiven tudi na področju nudenja pomoči otrokom v stiski, ki potrebujejo posebno skrb po travmatičnem doživljanju hudega nasilja v Siriji. Vzpostavljenih je 10 otrokom prijaznih točk, kjer se otroci igrajo, učijo in ponovno vzpostavljajo svojo vsakodnevno rutino ter so deležni psihosocialne pomoči. UNICEF tudi identificira in skrbi za otroke, ki so iz Sirije pobegnili sami, brez spremstva staršev ali drugih sorodnikov.

Dominique Hyde pravi, da so otroci, ki bežijo pred nasiljem v Siriji, izpostavljeni nevarnosti za razvoj dolgotrajnih travm, če ne bodo dobili ustrezne oskrbe. Trenutno lahko otrokom prijazne točke sprejmejo 2.500 otrok v taborišču Za’atari, a že čez nekaj mesecev tam pričakujejo do 35.000 otrok. Zato je nujno potrebno zagotoviti dodatne otrokom prijazne točke in druge podporne mehanizme, ki bodo na voljo otrokom, ki so že tako veliko pretrpeli.

UNICEF potrebuje 54 milijonov ameriških dolarjev za kritje nujnih potreb sirskih beguncev v taborišču Za’atari in okoliških skupnostih v Jordaniji.