Otroci še vedno sodelujejo v oboroženih spopadih.

UNICEF je v zadnjem času prejel podatke o vse pogostejšem vključevanju otrok v oborožene skupine za potrebe vojskovanja na severu Malija. Natančno število prizadetih otrok ni znano. Najbolj zanesljive ocene kažejo, da naj bi bilo v oborožene skupine vključenih že več sto otrok, število pa narašča.

Julija je UNICEF poročal, da je vsaj 175 dečkov, starih od 12 do 18 let, neposredno povezanih z oboroženimi skupinami na severu Malija. Od takrat si aktivno prizadeva otroke rešiti in poziva vse vpletene strani v konfliktu, voditelje in lokalno prebivalstvo, naj zaščitijo otroke pred nevarnimi vplivi oboroženega spopada in preprečijo njihovo sodelovanje v sovražnostih.

Če otrok sodeluje v sovražnostih, pa naj bo to v vlogi borca ali kakšni drugi, podporni vlogi, je izpostavljen veliki nevarnosti ter možnim dolgotrajnim posledicam za zdravje in splošno blaginjo. Tako sodelovanje je prepovedano z določbami mednarodnega prava ter predstavlja vojni zločin in zločin proti človeštvu, če so otroci mlajši od 15 let.

Sever Malija se sicer spopada s številnimi težavami. Raven podhranjenosti je tam najvišja v državi. Šole so večji del leta zaprte, na tisoče družin je bilo prisiljenih zapustiti domove, zaradi česar so še bolj izpostavljeni nevarnostim. Ob reki Niger so se pojavili izbruhi kolere.

Medtem je v Centralnoafriški republiki (CAR) na sedemdnevni misiji Ishmael Beah, UNICEF-ov zagovornik otrok, prizadetih zaradi vojne, in tudi sam nekoč otrok vojak. V mestu N'dele sodeluje v postopku reševanja in rehabilitacije otrok vojakov.

Ishmael na svojem socialnem omrežju Twitter (@IshmaelBeah) deli izkušnje s terena, kjer sodeluje pri celotnem procesu pogajanj in izpustitve otrok v oskrbo UNICEF-ovih rehabilitacijskih centrov za otroke vojake. Ta teden so tako v enem od vojaških taborov našli 8 otrok in jih prepeljali v center, kjer so se pridružili 35 drugim, rešenim pred kratkim. Ishmael bo sodeloval tudi na visokem srečanju na temo otrok vojakov v mestu Bangui.

Številne nacionalne in tuje oborožene skupine v CAR, vključujoč uporniško vojsko Lord's Resistance Army (LRA), v svoje vrste vključujejo otroke. Ti so pogosto ugrabljeni, v oboroženih skupinah pa prevzemajo naloge stražarjev, borcev in služabnikov. Pogosto so izrabljeni kot spolni sužnji, praviloma pa so vsi izpostavljeni nasilju, zlorabam, poškodbam in celo smrti.

Foto: Twitter @IshmaelBeah