UNICEF-ova punčka iz cunj

Punčka iz cunj je projekt, ki ga UNICEF Slovenija izvaja z namenom zbiranja sredstev za cepljenje otrok. S programom cepljenja UNICEF na svetovni ravni vsako leto reši več kot 2,5 milijona otrok do petega leta starosti v državah v razvoju. Letos je bilo v Ljubljani posvojenih 82, v Mariboru pa 10 Punčk, s čimer smo omogočili cepljenje 92 otrokom.

Cepljenje je dejavnik pospeševanja gospodarskega razvoja in izhoda iz revščine. Od začetka 80. let do danes je cepljenje otrok v svetovnem merilu doseglo velik napredek. Pomembno je prispevalo k zmanjševanju števila primerov bolezni in smrti otrok, saj je danes cepljenost otrok okoli 80 odstotna (v začetku 80. let je bila cepljenost otrok 5 odstotna). Kljub napredku na svetu ostaja še približno 19 milijonov necepljenih otrok. Zaradi vzrokov, ki bi jih s cepljenjem lahko preprečili, pa vsako leto umre skoraj dva milijona otrok.

Z  UNICEF-ovim projektom Punčka iz cunj zbiramo sredstva za cepljenje otrok proti 6 otroškim nalezljivim boleznim - davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus. Nastal je po vzoru italijanskih kolegov, v Sloveniji pa ga uspešno izvajamo od leta 2003. Če je v razvitih državah cepljenje nekaj samoumevnega, predstavlja v državah v razvoju, zaradi težkega dostopa, slabih razmer in pokvarljivosti cepiv, težko nalogo. UNICEF je vodilni dobavitelj cepiv v svetovnem merilu, cepiva zagotavlja za okoli 56 odstotkov otrok po svetu in vsako leto pomaga cepiti več kot 100 milijonov otrok.

Posvojitev UNICEF-ove Punčke iz cunj reši življenje

Punčke iz cunj izdelujejo in UNICEF-u poklonijo prostovoljci. Posameznik, ki daruje 20 € za cepljenje otrok proti 6 otroškim nalezljivim boleznim, prejme v dar izbrano Punčko in jo tako simbolično posvoji. Prav vsaka Punčka je ročno izdelana in unikatna. V projekt se vključujejo tako otroci in mladi, kakor tudi starejši. Od leta 2003 izvajamo projekt v Sloveniji pod sloganom »Posvoji Punčko in reši otroka«, z zbranimi sredstvi pa smo rešili že več kot 16. 500 otrok.

UNICEF Slovenija z izvajanjem projekta sledi še drugim pomembnim ciljem v dobro otrok. Projekt Punčka iz cunj rešuje otroška življenja, prav tako pa prispeva k izgradnji medosebnih odnosov ter vzgaja solidarnost v posameznem okolju. Vsaka Punčka je opremljena z osebno izkaznico, na kateri so zapisane njene lastnosti in naslov izdelovalca, ter dopisnico s katero kupec Punčke sporoči izdelovalcu naslov njenega novega doma. Pravimo, da je s tem Punčka iz cunj ne le prodana, temveč tudi posvojena. 

Zakaj donacija v višini 20 € ?

20 € je strošek cepljenja za enega otroka proti šestim otroškim nalezljivim boleznim. UNICEF skrbi za izobraževanje in usposabljanje lokalnega medicinskega osebja, prevoza do težko dostopnih krajev in dostavo paketov cepiv. Paket sestoji iz hladilne torbe z ustreznim cepivom in ostalo potrebno opremo za cepljenje. Občasno se projektu priključijo tudi domači modni oblikovalci, čigar Punčke iz cunj dosegajo višje zneske, saj se tržijo zgolj občasno, na posebej organiziranih dražbah.

Razstave Punčk iz cunj

Že več let UNICEF Slovenija na vsakoletnih razstavah obiskovalcem predstavi Punčke iz cunj. Tiste, ki so jih izdelali otroci v vrtcih, so bile v Ljubljani in v Mariboru predstavljene v prostorih knjigarne Mladinska knjiga. Punčke, ki jih izdelajo otroci, so malce posebne, saj je vsaka opremljena tudi s svojim dnevnikom. Ostale Punčke iz cunj, ki jih izdelujejo dobri ljudje kreativnega duha, pa so bile v Ljubljani na ogled in v posvojitev postavljene v poslovalnici Nove KBM, na Stritarjevi ulici 2, v Mariboru pa v prostorih koncertnega zbora Carmina Slovenica.

Photo 1: UNICEF/Pirozzi