EU pomaga UNICEF-u v boju proti podhranjenosti v Pakistanu

Bruselj, 21. Junij 2012 – UNICEF je od Evropske komisije prejel 3 milijone evrov pomoči, namenjenih boju proti podhranjenosti otrok in žensk v Pakistanu, ki so jih prizadele poplave in nemiri. S humanitarno prehransko pomočjo bodo tako lahko dosegli dodatnih pol milijona ljudi, večinoma otrok.

Finančna pomoč je prišla ob pravem času, saj prehrana trenutno predstavlja glavno skrb v Pakistanu. Skoraj 10 milijonov otrok tam trenutno trpi zaradi podhranjenosti, od tega 3,5 milijona zaradi akutne podhranjenosti in 1,4 milijona zaradi hude akutne podhranjenosti. Njihov imunski sistem je oslabljen, kar vodi do pogostih okužb in prepogostih smrti.

UNICEF-ovi projekti bodo usmerjeni v provinco Sindh na jugu države, ki so jo hudo prizadele poplave in se sooča s prehransko negotovostjo. Pomoč bo namenjena tudi 58.000 družinam, ki od januarja bežijo pred nasiljem na federalno upravljanih plemenskih območij. Te v taboriščih na severu živijo v zelo slabih razmerah.

S finančno podporo Oddelka Evropske komisije za humanitarno pomoč in civilno zaščito (ECHO), bo UNICEF zagotavljal prehransko in zdravstveno oskrbo za več kot 370.000 otrok do 5. leta starosti in 165.000 nosečnic in doječih mater. Zlasti pomembna bo zanje preskrba z osnovnimi hranilnimi snovmi, ki so potrebne za zdrav razvoj. Prav tako bo na terenu izurjenih več sto zdravstvenih delavcev, ki bodo skrbeli za pravilno prehransko oskrbo in pripravo mehanizmov za obvladanje kriznih razmer.

Predstavnik UNICEF-a v Pakistanu Dan Rohrmann je povedal: »Pomoč Evropske unije ne bi mogla priti ob bolj pravem času, v času, ko so sredstva omejena, humanitarne potrebe pa kritične. Prehransko stanje in življenjske razmere družin v taboriščih ali gostiteljskih skupnostih terjajo nujno posredovanje, ki ga bomo sedaj lahko zagotovili.«

»Tako poplave kot konflikti so terjali visok davek, zato se Pakistan sooča z mnogimi humanitarnimi izzivi«, je povedal Claus H. Sørensen, generalni direktor ECHO. »Več milijonov otrok živi v razmerah, ki niso sprejemljivi za 21. stoletje. Vitalnega pomena je zato podpora in sodelovanje s tistimi, ki spreminjajo«.

Prispevek ECHO je del paketa 20 milijonov evrov, ki jih je EU za pomoč prizadetim območjem v Pakistanu obljubila aprila letos.


Več informacij:
Mateja Kozole
Svetovalka izvršnega direktorja za stike z javnostmi /Head of Communication
GSM: 00 386  0 (31) 667 070
e-mail: mateja.kozole@unicef.si