Obljuba otrokom

V svetovnem merilu se je smrtnost otrok, mlajših od 5 let, z več kot 12 milijonov v letu 1990 znižala na 7,6 milijona v letu 2010. 

Kljub temu še vedno vsak dan zaradi bolezni, ki bi jih bilo mogoče preprečiti, umre na tisoče otrok. Med 14. in 15. junijem se v Washingtonu sestajajo svetovni voditelji in strokovnjaki ter skupaj z UNICEF-om pozivajo k ukrepanju za preživetje otrok. Njihov cilj je smel in jasen – zmanjšati število smrtnih primerov otrok zaradi bolezni, ki jih znamo in zmoremo preprečiti, na 0.

Pobudnice srečanja so vlade Etiopije, Indije in Združenih držav Amerike, v tesnem sodelovanju z UNICEF-om. Dogodek na enem mestu združuje 700 svetovnih voditeljev, verskih voditeljev ter strokovnjakov iz javnega in zasebnega sektorja. Skupaj iščejo načine za občutno zmanjšanje števila otrok, ki umrejo pred dopolnjenim petim letom starosti. 

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je zbrane na univerzi v Georgetownu pozvala, da se zavežejo nameniti več sredstev in prizadevanj za zmanjšanje števila smrtnih primerov med otroki. 

ZAVEZA K PREŽIVETJU OTROK

V zadnjih 40 letih se je po zaslugi novih cepiv in izboljšane zdravstvene oskrbe smrtnost otrok zmanjšala za več kot 50 odstotkov. Vseeno vsako leto predvsem v Podsaharski Afriki in južni Aziji še vedno umrejo milijoni otrok zaradi vzrokov, ki jih je mogoče odpraviti.

Poziv k ukrepanju za preživetje otrok je izziv za svet kot celoto, da pripravi in izvede ukrepe za zmanjšanje smrtnosti otrok pod 20 na 1000 živorojenih otrok najkasneje do leta 2035 v vseh državah.

Indijski minister za zdravje in družinsko blaginjo Ghulam Nabi Azad je povedal, da je Indija priča stalnemu napredku na tem področju in se je v letu 2012 že približala svetovnemu povprečju. To je v primerjavi z letom 1990, ko je bila statistika v Indiji visoko nad svetovnim povprečjem, dober obet za prihodnost. Hkrati se Indija v zadnjih letih uspešno bori proti otroški paralizi in je dosegla 99-odstotno precepljenost otrok. V zadnjih 17 mesecih tako niso zabeležili nobenega primera otroške paralize.

Etiopski minister za zdravje Tedros Adhanom Ghebreyesus je osvetlil situacijo v afriški državi in poudaril je prizadevanja Etiopije, da bi dosegli status države s srednjimi dohodki. Izvajanje prilagojenih programov zdravja v lokalnih skupnostih je pripomoglo k prepolovitvi ravni smrtnosti otrok v zadnjem desetletju, to je s 166 na 88 primerov na 1000 živorojenih otrok. Do leta 2035 želijo doseči zastavljeno raven 20 primerov na 1000 živorojenih otrok.

PRENOVLJENA ZAOBLJUBA

Vrh v Washingtonu je namenjen pozivu državam in drugim pomembnim akterjem v družbi, da se zavežejo k oblikovanju nacionalnih načrtov za preživetje otrok z mednarodnim dometom. Ti načrti naj bi vključevali konkretne ukrepe in kontrolne mehanizme za njihovo izvajanje s posebno pozornostjo na najbolj ranljivih skupinah.

Izvršni direktor UNICEF-a  Anthony Lake je poudaril, da imamo orodja za dosego cilja, metode zdravljenja in tehnologijo, ki omogočajo varovanje milijonov življenj. Zaradi tega nimamo izgovora, da teh možnosti ne bi izkoristili, pri tem pa se osredotočili na glavne vzroke smrti, kot si pljučnica, driska in malarija.

Igralec Ben Affleck, ustanovitelj Iniciative za Vzhodni Kongo, je dejal, da bi usmerjeni ukrepi za najbolj ranljive skupine veliko doprinesli k znižanju smrtnosti otrok v najrevnejših državah sveta, med katere sodi tudi Demokratična republika Kongo. Hkrati je opozoril na neizkoriščenost obdelovalnih površin na nekaterih ogroženih območjih. S primernim izobraževanjem lokalnega prebivalstva in usposabljanjem za obdelovanje zemlje bi lahko vplivali na milijone otroških življenj.

Generalni sekretar Svetovne konference religij za mir William Vendley je predstavil globalno pobudo, ki vključuje 10 dobrih praks verskih organizacij. Te med drugim spodbujajo dojenje, cepljenje in odpravo škodljivih navad. S pobudo želijo doseči 250 milijonov vernikov po vse svetu, do tega trenutka pa se je k podpori pobude zavezalo 60 verskih organizacij in 202 verska voditelja.

Foto: Susan Markisz