Število sirskih otrok, ki trpijo zaradi spopadov, se je v tretjem letu več kot podvojilo

Število sirskih otrok, ki trpijo zaradi spopadov, se je v tretjem letu več kot podvojilo

Med najhuje prizadetimi je milijon otrok, ki so ujeti na obleganih in težko dosegljivih območjih.

Ob približevanju nove žalostne prelomnice spopadov v Siriji UNICEF ugotavlja, da se je število prizadetih otrok v zadnjih 12 mesecih več kot podvojilo. Posebej težke so razmere, v katerih živi približno milijon otrok, ki so ujeti na obleganih ali težko dostopnih območjih znotraj Sirije, kjer jih humanitarna pomoč zaradi neprekinjenih spopadov težko ali sploh ne doseže.

Oblegani – uničujoč vpliv triletnih spopadov v Siriji na otroke izpostavlja neizmerno škodo, ki jo je in jo še bo utrpelo 5,5 milijona otrok, katerih življenja zaznamuje vojna. Hkrati poziva k takojšnji prekinitvi nasilja in povečani podpori vsem, ki so jih spopadi prizadeli.

Poročilo poudarja globoke travme številnih otrok in vključuje njihova pripovedovanja o tem, kako jim je triletna vojna uničila življenja. Otroci, kot je Adnan, ki je z družino zbežal v Libanon, so v bombardiranjih domov utrpeli trajne poškodbe obraza in drugih delov telesa ter čustvene stiske, ki jih bodo še dolgo preganjale. »Cele noči joka,« je povedala njegova mati. »Boji se vsega, boji se ostati sam – pa čeprav samo za trenutek.« 

Po ocenah UNICEF-a je otrok, kot je Adnan, približno 2 milijona. Ti otroci nujno potrebujejo psihološko pomoč in podporo.


12-letna deklica Safaa joka med pripovedovanjem grozljive zgodbe njene družine, ki je pred nasiljem zbežala v begunsko taborišče Kawergosk v Iraku. (© UNICEF/Shehzad Noorani)

»Za sirske otroke so bila zadnja tri leta najdaljša v njihovem življenju. Morajo res prenesti še eno leto trpljenja?« sprašuje izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

Poročilo opozarja, da prihodnost 5,5 milijona otrok znotraj Sirije in v begunskih taboriščih visi na nitki, medtem ko nasilje, kolaps zdravstvenega in izobraževalnega sistema, hude psihološke stiske in vse slabši ekonomski položaj družin skupaj uničujejo celotno generacijo otrok.

Poročilo pozornost usmerja tudi na trpljenje otrok in njihovih družin, ki so že več mesecev ujeti na obleganih območjih. Odrezani so od pomoči, živijo v ruševinah in le stežka najdejo kaj hrane. Številni sirski otroci ostajajo brez zaščite, zdravstvene oskrbe in psihološke pomoči, z malo ali brez možnosti za nadaljevanje šolanja. V najhujših primerih so bili otroci in nosečnice namerno ranjeni ali ubiti s strani ostrostrelcev.

V državah, kamor se zatekajo begunci, je že 1,2 milijona sirskih otrok, ki živijo v taboriščih ali prenaseljenih gostiteljskih skupnostih. Imajo omejen dostop do čiste vode, primerne prehrane in šolanja.

V treh letih od začetka spopadov so bili sirski otroci prisiljeni odrasti veliko hitreje, kot bi moral odraščati katerikoli otrok.

UNICEF ocenjuje, da eden od desetih otrok beguncev dela, ena od petih deklic v Jordaniji pa je prisiljena v otroško poroko.

Poročilo poziva mednarodno skupnost, da nemudoma uresniči šest ključnih ukrepov:
- Takoj prekiniti krog nasilja v Siriji.
- Takoj zagotoviti dostop do milijona otrok, ki jih pomoč znotraj Sirije ne doseže.
- Zagotoviti okolje, v katerem bodo otroci zaščiteni pred zlorabami in nasiljem.
- Vlagati v izobraževanje otrok.
- Pomagati otrokom, da premagajo stiske, s psihološko pomočjo in podporo.
- Zagotoviti pomoč gostiteljskim skupnostim in vladam, da ublažijo družbene in ekonomske vplive spopadov na družine.

»Ta vojna se mora končati, da se bodo otroci lahko vrnili na svoje domove ter ponovno normalno zaživeli v varnem okolju s svojimi družinami in prijatelji. Tretje uničujoče leto za sirske otroke mora biti zadnje,« je še dodal Lake.

---
Poročilo v angleškem jeziku je na voljo na povezavi https://www.dropbox.com/sh/xqaapps2cr48u16/KkRA00zBD 
---

Preprečimo izgubljeno generacijo sirskih otrok!

Za nujno pomoč sirskim otrokom lahko donirate preko spleta ali preko UPN obrazca s podatki:
Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva ulica 1, 1000 Ljubljana
Namen: Sirija
Koda namena: CHAR
Številka računa: SI56 0201 3025 9875 526
Sklic: SI12 4680007571485