UNICEF obsoja uboj učencev na severovzhodu Nigerije

UNICEF izraža ogorčenje nad včerajšnjim brutalnim ubojem približno 45 otrok, starih od 13 do 17 let. Neznani oboroženi napadalci so jih napadli v javni šoli mesta Buni Yadi, v nigerijski zvezni državi Yobe.

»Najstrožje obsojamo ta zahrbten napad na učence,« je povedal UNICEF-ov regijski direktor za Zahodno in Centralno Afriko Manuel Fontaine. »Izgubljenih je veliko mladih življenj. Številnim drugim učencem in njihovim učiteljem je kratena pravica do izobraževanja. Napadi na otroke in šole so nesprejemljivi v vsakršnih razmerah.«

UNICEF je globoko zaskrbljen nad ponavljajočimi se napadi na šole na severovzhodu Nigerije v kontekstu ustrahovanja in nasilja. Od junija 2013 je bilo v štirih napadih prizadetih na tisoče učencev, velik del jih več mesecev ni imelo dostopa do formalnega izobraževanja.

»Ko je napadena šola in so tarča učenci, niso uničena samo njihova življenja. Ukradena je prihodnost celotnega naroda,« je dodal Fontaine.

UNICEF izraža iskreno sožalje vsem družinam in skupnostim, ki jih je prizadel ta nesmiseln dogodek, in poziva k večjim naporom za zaščito vseh otrok, povsod v Nigeriji.