UNICEF poziva k zaščiti otrok prizadetih zaradi krize v Siriji

Ženeva, 20. april 2012 – UNICEF je izredno zaskrbljen zaradi nenehnega trpljenja otrok, ujetih v krizo v Siriji in poziva na zbiranje dodatnih sredstev potrebnih za reševanje otrok, ki so se zatekli in poiskali zatočišče v Jordaniji, Libanonu in Turčiji.


Na srečanju Humanitarnega foruma o Siriji, ki je potekal v Ženevi, je izvršni direktor programov nujne pomoči UNICEF-a, Dermot Carty, izpostavil, da otroci in mladina predstavljajo polovico vseh ljudi, ki so zapustili državo ter poiskali zatočišče v Jordaniji, Libanonu in Turčiji.

“UNICEF je zelo zaskrbljen zaradi poročil, ki izhajajo iz intervjujev z otroki in starši na terenu z utemeljitvijo, da je večina otrok travmatiziranih in doživlja znake hude stiske,” je povedal Carty in dodal, da “pozivamo vse vpletene strani, da zaščitijo otroke pred posledicami psihičnega in fizičnega nasilja ter posledicami razseljevanja”.

Prav tako je izrazil podporo UNICEF-a Regionalnemu odzivnemu planu (Regional Response Plan), ki ga vodi visoki komisionar Združenih narodov za begunce (UNCHR) ter dodal, da bodo v primeru novega vala beguncev dodatna sredstva nujno potrebna.

Od uvedbe Regionalnega odzivnega plana v marcu, je UNICEF od potrebnih 7,4 milijona dolarjev prejel manj kot 1, 5 milijona.