Otroci v Jemnu žrtve neeksplodiranih eksplozivnih sredstev in min

SANAA, 20. april 2012 – UNICEF izraža globoko zaskrbljenost, da je vedno več otrok žrtev neeksplodiranih eksplozivnih sredstev in min. 


Samo v prvih treh mesecih leta 2012 je bilo prijavljenih 12 primerov v katerih je umrlo 13 otrok, 12 otrok pa je bilo pohabljenih.

V letu 2011 je bilo otroških žrtev neeksplodiranih sredstev in min 28, devet pa je bilo pohabljenih, ob tem pa omenjeno število vključuje tudi 18 žrtev in ponesrečenih v incidentu tovarne streliva v Abajan-u, marca lanskega leta. 

“Številke so izjemno alarmantne”, je povedal Geert Cappelaere, UNICEF-ov predstavnik v Jemnu, “saj se število žrtev v prvih mesecih leta 2012 hitro približuje številu žrtev leta 2011”. 

Pretekli teden so bili v vzhodni provinci Hadramout ubiti trije otroci zaradi eksplozivnih sredstev ob cesti. Po uradnih poročilih so bili otroci na poti v šolo.

“UNICEF je vznemirjen zaradi omenjenih dogodkov in poziva prehodno vlado in vse vpletene strani v Jemnu, da v vsakem trenutku zagotavljajo varnost otrok in njihov neoviran dostop do osnovnih socialnih storitev. Otroci predstavljajo več kot polovico celotne populacije v Jemnu in naša kolektivna dolžnost je, da jim zagotovimo uresničevanje njihovih pravic in zaščito”, je še povedal Geert Cappelaere, predstavnik UNICEF-a v Jemnu.

Foto: UNICEF/Giacomo Pirozzi