22. marec je svetovni dan voda

Lenny Kravitz podpira prizadevanje UNICEF-a za vodo, sanitarije in higieno  NEW YORK, marec 2012 - Lenny Kravitz, prejemnik glasbene nagrade GRAMMY za pevca in pisca pesmi, glasbeni producent in igralec, svojega glasu in talenta ni unovčil samo za osvajanje odrov in TV-zaslonov. Svojo podporo namreč nudi globalni akciji UNICEF-a in njegovih partnerjev, ki si prizadevajo za rešitev in ohranitev življenj milijonov otrok ter njihovih družin po vsem svetu z zagotavljanjem dostopa do čiste pitne vode in ustreznih sanitarij.


“Rojen sem bil v New Yorku in sem tako vedno jemal čisto pitno vodo za samoumevno,” razlaga Kravitz. “Noben otrok ne bi smel umreti zaradi diareje, ki jo povzroča pitje onesnažene vode. Dejstvo, da zaradi pomanjkanja pitne vode in osnovnih sanitarij vsak dan umre na tisoče otrok, mlajših od petih let, je preprosto nesprejemljivo.”

UNICEF naznanja, da je svet do danes dosegel Milenijski razvojni cilj na področju pitne vode, s tem ko ima 89 odstotkov svetovne populacije dostop do nje. Vseeno pa ne smemo pozabiti na 780 milijonov ljudi, večinoma iz Azije in podsaharske Afrike, ki te možnosti še vedno nimajo. Poleg tega okoli 2,5 milijarde ljudi še vedno trpi zaradi pomanjkanja izboljšanih sanitarij. Vse to pomeni slabo novico za otroke, ki ostajajo zapostavljeni.

Kravitz se bo s pojavljanjem v množičnih medijih ter socialnih omrežjih (Twitter in facebook) odzival in sporočal, da morajo imeti vsi otroci dostop do čiste vode in primernih sanitarij. Kravitz, ki je pred kratkim izdal album »Black and White America« in igra v prihajajočem filmu »The Hungers Games«, združuje moči z UNICEF-om, ob obeležitvi Svetovnega dneva vode, 22. marca, in pošilja globalno sporočilo o pomembnosti vlaganja v otroke in zagotavljanja čiste pitne vode in sanitarij.

Neustrezne sanitarije, voda in higiena resno vplivajo na zdravje otrok. Pogosto povzročajo diarejo in druge sicer lahko preprečljive bolezni. Otroci, še posebej deklice, pogosto izostajajo v šoli, ker morajo svoje družine oskrbovati z vodo, kar jim lahko vzame po več ur. Prav tako veliko šolam manjka zasebnih in dostojnih sanitarij za deklice, kar povzroči, da opustijo šolanje. Brez pitne vode, sanitarij in primerne higiene pa se trajnostni razvoj stežka dosegljiv.

Od leta 1990, so UNICEF, vlade in partnerji pomagali več kot 2 milijardama ljudem z zagotovitvijo dostopa do izboljšanih virov pitne vode in 1,8 milijardi ljudem do izboljšanih sanitarij. To vključuje vrtanje vodnjakov in vgradnjo vodnih črpalk, pomoč skupnostim pri izgradnji stranišč in izvedba izobraževanj za šolarje ter matere, o pomenu higiene ter zagotavljanju čiste pitne vode in sanitarij v nujnih primerih. 


Za več informacij kontaktirajte:
    
Marissa Buckanoff, UNICEF New York, Tel + 1 212.326.7513, mbuckanoff@unicef.org

Rita Ann Wallace, UNICEF New York, Tel + 1 212.326.7586, rwallace@unicef.org

Mateja Kozole, UNICEF Slovenija, tel + 386 (0)31 667 070, mateja.kozole@unicef.si