1. december – Svetovni dan boja proti aidsu

Ljubljana, 1. december 2011 – UNICEF, UNAIDS in WHO v svojem »Poročilu o globalni HIV/aids odzivnosti« poudarjajo, da trajna finančna podpora boja proti HIV/aids-u zagotavlja napredek tako na področju preprečevanja, kot zdravstvene oskrbe obolelih z virusom HIV. Napredek je viden, še vedno pa je samo med otroci zabeleženih več kot 1.000 novih okužb dnevno.


Poročilo ugotavlja, da je dostop do zdravstvene oskrbe obolelih s HIV, omogočil znižanje števila novih okužb v zadnjem desetletju za 15 odstotkov, za 22 odstotkov pa se je v zadnjih petih letih znižalo število smrtnih primerov zaradi AIDS-a. Kljub vsemu je zagotovitev cilja - NIČ novih okužb, NIČ smrti povezanih z aidsa- om in BREZ diskriminacije obolelih, še dolga. V letu 2010 je bilo zabeleženih 1,8 milijona smrti za radi aidsa-a, od tega je bilo 390.000 otrok.

Izboljšana storitev samega testiranja za virus HIV je smo na področju vzhodne in južne Afrike povečala odstotek testiranih nosečnic s 14, leta 2005, na 61 odstotkov v preteklem letu. 48 odstotkov nosečnic, okuženih z virusom HIV, ima zagotovljen dostop do zdravstvenih storitev, s čimer se preprečuje prenos okužbe z matere na otroka.  Najbolj katastrofalne so razmere v podsaharski Afriki, kjer je kar 71 odstotkov okuženih z virusom HIV žensk, med 15  in 24 let

»Čeprav so dosežki pri zdravljenju, oskrbi in podpori okuženih z virusom HIV vzpodbudni pri odraslih, je opaziti, da je napredek pri otrocih počasnejši. Podpora programov proti virusu HIV za otroke je izjemno nizka, zato je potrebno s pomočjo usmerjenih strategij in konkretnih akcij zagotoviti, da bomo s skupnimi močmi delovali enako učinkovito za odrasle in otroke«, je povedala Leila Pakkala, direktorica UNICEF-ovega urada v Ženevi.

Antiretroviralna terapija (ART), ki izboljšuje zdravje okuženih z virusom HIV je v državah z nižjim BDP-jem sedaj dostopna za 6,65 milijona ljudi oz. 47 odstotka vseh, ki jo potrebujejo. Več kot polovica ljudi, ki bi potrebovali antiretroviralno terapijo v teh državah še vedno nima dostopa do potrebne zdravstvene oskrbe, saj mnogi tudi ne vedo, da so z virusom HIV okuženi.

»Poročilo o globalni HIV/aids odzivnosti« obravnava epidemologijo in napredek pri dostopnosti do zdravstvene oskrbe za okužene z virusom HIV, tako za države kot regije. Oblikovali so ga WHO, UNICEF in UNAIDS, ob pomoči nacionalnih in mednarodnih partnerjev.

Celotno poročilo je dostopno na:
http://www.who.int/hiv/pub/progress_report2011/
(v angleškem jeziku)

Več informacij:
Mateja Kozole, Svetovalka izvršne direktorice za odnose z javnostmi UNICEF Slovenija
mateja.kozole@unicef.si, 031 667 070