Dosežen napredek pri zagotavljanju blaginje otrok, vendar je potrebno prizadevanja še dodatno okrepiti

Četrti Visoki forum o učinkovitosti razvojne pomoči v Busanu, Južna Koreja


UNICEFLONDON/ NEW YORK, 23. november 2011 – UNICEF in Save the children Velika Britanija sta danes predstavila poročilo, ki kaže, da je dosežen napredek pri zagotavljanju blaginje otrok, zahvaljujoč povečani globalni politični zavezi, podpornim javnim politikam in primerno usmerjenim programom ter sredstvom, vendar pa je potrebno prizadevanja še dodatno okrepiti.

Poročilo pa opozarja, da bodo dosežki obstojni ter dolgoročni le, če se bo doseglo najbolj prikrajšane in ranljive otroke.

Poročilo Progress in Child Well-being: Building On What Works (Napredek pri zagotavljanju blaginje otrok: graditi na uspehih) med večjimi dosežki zadnjega desetletje izpostavlja, občutno zmanjšanje stopnje umrljivosti otrok – v primerjavi z letom 1990, je v letu 2010 na dan umrlo 12.000 manj otrok, starih do pet let. Med leti 1990 in 2008 je stopnja motenj v razvoju zaradi podhranjenosti, v državah v razvoju, upadla s 40 odstotkov na 29 odstotkov.

Zavidljivi dosežki so bili videni tudi na področju izobraževanja, saj je v desetih letih do 2009, število vključenih otrok v predšolsko izobraževanje poraslo skoraj za 40 odstotkov – iz 113 milijonov, na 157 milijonov. Nadalje je bilo v osnovnošolsko izobraževanje vključenih dodatnih 58 milijonov otrok, število osnovnošolskih osipnikov, pa se je zmanjšalo za 39 milijonov.

»Priča smo neverjetnim rezultatom, ki so posledica močnih političnih zavez držav in mednarodne skupnosti, še posebej donatorjev, ki so podprli socialni sektor«, je povedal Antony Lake, izvršni direktor UNICEF-a in nadaljeval, »da moramo nadaljevati s podporo socialnemu sektorju, znotraj katerega se osredotočimo na tiste, ki jih je najtežje doseči – z namenom, da se dosežki razširijo in tako prispevajo k obstojni ekonomski rasti.«

Demokratična ljudska republika Lao, je bila izpostavljena kot država, ki velja za eno najbolj revnih in najmanj razvitih držav v vzhodni Aziji, vendar pa je bila vlada te države zmožna v letih med 1995 in 2008, povečati dostop do izboljšanih sanitarnih pogojev, in sicer na povprečni letni ravni, ki je bila druga najvišja na svetu. Izboljšani sanitarni pogoji pa pomenijo, zmanjšanje umrljivosti otrok zaradi prepričljivih razlogov, prav tako pa tudi večje število otrok vključenih v šole in, splošno bolj zdravo populacijo.

Povišana sredstva, tako na podlagi usmerjenih državnih odhodov, kot tudi preko uradne  razvojne pomoči, so imela odločujočo vlogo v izboljšanju blaginje otrok in v poglavitnem napredku v uresničevanju pravic otrok držav v razvoju.

Poročilo ugotavlja, da je povezava med prejeto pomočjo in nižanjem stopnje umrljivosti otrok, neposredna. Dodatna letna pomoč za socialni sektor, v višini 0,01 dolar na prebivalca, je vplivala na zmanjšanje umrljivosti dojenčkov na 0,4 smrti na 1.000 dojenčkov.

Poročilo je predstavljeno tik pred začetkom Visokega foruma o učinkovitosti razvojne pomoči v Busanu v Južni Koreji, kjer se bodo med 29. novembrom in 1. decembrom sestali svetovni voditelji in pregledali napredek pri izboljšanju učinkovitosti razvojne pomoči, saj čas neustavljivo teče proti letu 2015, ko bo končana tekma za dosego Milenijskih razvojnih ciljev.

UNICEF in Save the Children Velika Britanija sta poudarila, da je kljub dosežkom, potrebno storiti še veliko, in mnogo več lahko dosežemo, če se večji poudarek da pravičnostnemu pristopu, ki se osredotoča na najbolj revna gospodinjstva, ki imajo najvišja stopnjo umrljivosti otrok. UNICEF ocenjuje, da je  Milenijski razvojni cilj – prepoloviti stopnjo umrljivosti otrok, s tovrstnim pristopom mnogo hitreje dosegljiv, v 15 najslabše razvitih državah, bi se že z vsakim 1 dolarjem, lahko zmanjšalo za 60 odstotkov več smrti otrok..

Po besedah Save the Children Velika Britanija, bi v primeru, da bi 42 držav v razvoju, kjer je več kot 90 odstotkov vseh smrti otrok, pristopilo k pravičnostnemu pristopu in dosegle isti napredek v vseh dohodkovnih skupinah, kot ga dosega skupina najhitreje rastočega dohodka, bi lahko v desetih letih preprečili 4 milijone več smrti otrok.

»Dosegli smo tak napredek, ki se ga pred 20 leti nihče ne bi upal napovedati,« je povedal A. Lake. »Napredek 10 let jasno kaže, da so merljive tarče Milenijskih razvojnih ciljev imele neprecenljiv vpliv na določitev prednostnih nalog in so vplivale na pomembne dosežke. To poročilo kaže, da ko se osredotočimo na najbolj prikrajšane otroke in jih podpremo s pomembnimi sredstvi, lahko uresničimo cilj – doseči vsakega otroka«.

Celotno 120 strani dolgo poročilo, je dostopno na http://www.unicef.org/socialpolicy/index_59577.html, končna verzija pa bo izdana v začetku leta 2012.

Sledite lahko tudi Twitter in Facebook omrežjih.


Za dodatne informacije, prosim kontaktirajte:
Kate Donovan, UNICEF Media,
Tel +1 212 326 7452,
kdonovan@unicef.org

Foto: © UNICEF Noah Friedman-Rudovsky