Ob Svetovnem dnevu otrok najmlajši UNICEF-ovi ambasadorji pozivajo odrasle in otroke k aktivnostim

Ljubljana, 17. november 2011 – Ob Svetovnem dnevu otrok najmlajši UNICEF-ovi ambasadorji nagovarjajo odrasle in vrstnike k aktivnejši vlogi v družbi. Opominjajo svoje vrstnike, da imajo kot otroci pravice, pa tudi dolžnosti in h krati opozarjajo odrasle, naj si prizadevajo za medgeneracijski dialog in gradijo svet po meri otrok. 

20. novembra 1959 je Sklad združenih narodov za otroke sprejel Deklaracijo o otrokovih pravicah. Natančno trideset let pozneje, pa je bila sprejeta še Konvencija o otrokovih pravicah, ki določa minimalne standarde zaščite, varstva in razvoja otrok. Vse države podpisnice Konvencije so zavezane k sprejemanju pravnega okolja, ki enako ščiti pravice vseh otrok ter ustvarja pogoje za njihov poln in uravnotežen razvoj. 20. november je zato Svetovni dan otrok, ki vse države podpisnice Konvencije opominja na njihovo zavezo.

Najmlajši predstavniki družbe, ki nosijo naziv UNICEF-ov Junior Ambasador, vseskozi s svojim delovanjem opozarjajo na pravice otrok in s svojim vzorom obujajo vrednote, kot sta solidarnost  medsebojna pomoč.

Danes so združili glas vseh otrok v Sloveniji in po osnovnih šolah, preko svojega medija, vrstnikom in staršem sporočili naslednje:

Sporočilo Junior ambasadorjev UNICEF-a Slovenija ob Svetovnem dnevu otrok:

»Ob Svetovnem dnevu otrok, 20. novembra, smo Junior ambasadorji UNICEF-a Slovenija pripravili sporočilo odraslim in otrokom:

Dragi odrasli:

 • pomagajte nam spoznavati in razumeti naše pravice.
 • Dajte nam vsem enako mero pozornosti, ne glede na to ali smo bogati ali revni ali veliki ali majhni.
 • Otroci najbolje vemo, kako je biti otrok. Zato nas poslušajte, ko želimo povedati svoje mnenje, in sprejmite naše ideje.
 • Veliko več kot igrače, nam pomeni  topla beseda in objem. Zato nas večkrat objemite in nam povejte, da nas imate radi.

Dragi otroci:

Vsi otroci smo posebni in drugačni, a vsi imamo enake pravice.
 • Med sabo si moramo pomagati.
 • Ne more biti vedno tako, kot si želimo mi.
 • Če želimo, da bi bile naše ideje slišane, jih moramo povedati naglas in biti vztrajni.
 • Junior ambasadorji se bomo še naprej trudili, da bomo otrokom, ki so v stiski, čimbolj pomagali. Želimo si, da bi vsi otroci postali enakovredni, da bi vsi živeli v miru in da bi vsi imeli enake možnosti.

Otroci, pridružite se nam in postanite tudi vi aktivni v zadevah, ki se vas tičejo!

Odrasli, dajte nam možnost!

Junior Ambasador-ji UNICEF-a v šoli, lokalni skupnosti in na nacionalni ravni predstavljajo glas otrok in njihovih pravic. Najmlajši UNICEF-ovi ambasadorji so še pred imenovanjem s svojim delom prispevali k osveščanju o otrokovih pravicah: organizirali so delavnice, srečanja, pohode, predlagali izboljšave pri zbiranju sredstev ter opominjali vrstnike na pomen solidarnosti in medsebojne pomoči.

UNICEF, Junior ambasadorJunior ambasadorji UNICEF-a so:

 • Žana Drolc, Jan Trebušak in Sergej Mihajlov; OŠ Frana Albrehta
 • Katarina in Rebecca Agius Jager; OŠ Prežihov Voranc
 • Jan Živko; OŠ Cerkvenjak

Pismo so danes, 17. novembra (pred nedeljo 20. novembra, ko uradno obeležujemo dan otrok), na šolah po Sloveniji prebrali učenci po šolskem radiju. K sodelovanju smo povabili 182 osnovnih šol in 208 vrtcev po vsej Sloveniji.

Fotogalerijo Junior Ambasadorjev lahko pogledate TUKAJ.

Več informacij:
Mateja Kozole, Svetovalka izvršne direktorice za odnose z javnostmi UNICEF Slovenija
mateja.kozole@unicef.si, 031 667 070