UNICEF je izredno zaskrbljen nad vplivom zaostrenih konfliktov v Somaliji

NAIROBI, Kenija, 15 November 2011 – UNICEF je izredno zaskrbljen nad vplivom zaostrenih konfliktov na otroke v Somaliji.


V oktobu ubitih 24 otrok in 58 huje ranjenih

“Narašča število otrok in ostalih civilistov, ki so ujeti v spopadih in navzkrižnem ognju v južni in osrednji Somaliji”, je povedal Sikander Khan, UNICEF-ov predstavnik za Somalijo. “V preteklih tednih smo beležili zaskrbljujočo porast pobojev in hudih poškodb otrok.”

Ocenjeno je, da je do danes v trajajočih spopadih, hudo poškodovanih skoraj 300 otrok, več kot 100 otrok pa ubitih.“Med tem ko smo potrdili te številke pobojev in hudih poškodb otrok, pa je velika verjetnost, da so omenjene številke mnogo večje in gre za še več pobojev, ki pa še niso potrjeni oz. so še neodkriti”, je opozoril Khan.

Zelo zaskrbljujoče je tudi novačenje otrok v oborožene sile ter spolno nasilje nad otroki in ženskami. Mehanizem ZN za spremljanje položaja je v letošnjem letu potrdil, da je bilo več kot 600 otrok rekrutiranih v oborožene sile, več kot 200 otrok, predvsem deklic, pa posiljenih.

“Z zaostritvijo konfliktov, je življenje somalijskih otrok vedno bolj ogroženo in v resni nevarnosti. V skladu z mednarodnim pravom, pozivamo vse strani v konfliktu v Somaliji, naj prenehajo z ubijanjem, pohabljanjem, novačenjem v oborožene sile in posilstvi otrok. Vsi otroci morajo takoj imeti zagotovljeno varnost in zaščito pred vsemi sovražnimi dejanji", je dodal Khan.

Naraščajoče nasilje in zaostrovanje konfliktov pa močno ovira tudi dostavo humanitarne pomoči ljudem v stiski.

»Na sto tisoče otrok, ki se, zaradi lakote in bolezni, že soočajo z razmerami življenja in smrti, pa jim sedaj grozi, da bodo odrezani od življenjsko pomembne pomoči. Pozivamo vse vpletene, da nam v celoti omogočijo takojšen odziv na potrebe otrok in žensk, ki nujno potrebujejo pomoč. Na tisoče otroških življenj visi na nitki – odgovornost pa je na nas«, je izjavil Khan.

Sistem ZN, na podlagi resolucij Varnostnega sveta 1612 (2005), 1882 (2009) in 1998 (2011) že od konca leta 2005, spremljala hude kršitve pravic otrok v Somaliji. V zadnjih nekaj letih so bili zabeleženi primeri o hudih kršitvah pravic otrok, vključno s poboji, pohabljanjem, novačenjem otrok v oborožene sile, posilstvi in drugimi oblikami spolnega nasilja, ugrabitve otrok, napadi na šole in bolnišnice, in odrekanje dostopa humanitarne pomoči.

Prispevate lahko TUKAJ.
Svoj prispevek lahko nakažete tudi neposredno preko plačilnega naloga na TRR: SI56 0208-5001-7741-956, sklic: 41004, namen plačila: Pomoč otrokom – Afriški rog.

Za dodatne informacije kontaktirajte:

Jaya Murthy, UNICEF Somalija, +254 (0) 722 719 867, email: jmurthy@unicef.org    

Iman Morooka, UNICEF Somalija, +254 714 606 733, email: imorooka@unicef.org