UNICEF podelil mednarodni certifikat »Dojenju prijazna zdravstvena ustanova« Otroškemu oddelku Splošne bolnišnice Celje

Celje, 8. november 2011 – Celjska bolnišnica je prva bolnišnica v Sloveniji, ki se je uspešno priključila obema UNICEF-ovima projektoma za povečevanje deleža izključno dojenih otrok.


Nacionalni odbor UNICEF-a Slovenija za spodbujanje dojenja že petnajsto leto uspešno izvaja projekt »Novorojencem prijazna porodnišnica«, ki sta ga skupaj načrtovali in pričeli udejanjati Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in UNICEF, že leta 1991. Odbor je projekt nadgradil še s certifikatom Dojenju prijazna zdravstvena ustanova.

S ciljem, da bi matere čim dlje dojile ter prostovoljno izbirale dojenje kot najboljši način hranjenja v prvih šestih mesecih in še dalje, je potrebno izboljšati sodelovanje med porodnišnicami in otroškimi oddelki, izboljševati zdravstveno oskrbo mater in otrok po odpustu iz porodnišnice ter delovati v smeri stalnega izobraževanja o dojenju in laktaciji - tako zaposlenih v zdravstvenih ustanovah kot nosečnic in doječih mater.

Otroški oddelek Splošne bolnišnice Celje je kot bolnišnični oddelek prvi pristopil k projektu Dojenju prijazna zdravstvena ustanova in sicer aprila 2009. Komisija Nacionalnega odbora UNICEF-a Slovenija za spodbujanje dojenja je letos junija preverila ali zaposleni dosledno spoštujejo določbe dveh temeljnih dokumentov projekta:

  • 7 korakov do uspešnega dojenja in
  • Mednarodni kodeks o trženju nadomestkov materinega mleka

ter podala pozitivno oceno za obdobje treh let.

»V celjski porodnišnici so v letošnjem letu do 7. 11. 2011 zabeležili 1820 porodov, kar je 26 manj kot v enakem obdobju lani. Ob odpustu iz porodnišnice je bilo polno dojenih 85% novorojenčkov, 12% jih je delno dojenih, 3% novorojenčkov pa ni dojenih.«, so povedali v Splošni bolnišnici Celje.

Fotografije, ki so nastale ob tem dogodku si lahko ogledate TUKAJ.


Več informacij:
Mateja Kozole, Svetovalka izvršne direktorice za stike z javnostmi UNICEF Slovenija
mateja.kozole@unicef.si, 031 667 070