Krize v Afriškem rogu še ni konec

UNICEF-ovi ambasadorji dobre volje Yuna Kim, Serena Williams, Ishmael Beah in Angelique Kidjo so pozvali k nadaljevanju podpore Afriškemu rogu in spodbujajo ljudi, da se vključijo v napore za zaustavitev teh katastrofalnih razmer.

»UNICEF-ovi ambasadorji dobre so bili izredno podporni, s tem ko so svetu poslali ta poziv za pomoč 13 milijonom ljudi, ki potrebujejo hrano v Afriškem rogu, ki ga je prizadela suša«, je povedala Marissa Buckanoff, vodja UNICEF-ovega oddelka za partnerstva.

Tudi s sedanjo pomočjo v teku, ki pomaga prizadetim ljudem v regiji, pa je vse preveč jasno, da je potrebno storiti še več. Ocenjeno je, da je trenutno 750.000 Somalijcev sestradanih, več deset tisoč že mrtvih, umrljivost otrok, mlajših od pet let pa je v povprečju 15,43 smrti na 10.000 posameznikov. Zato UNICEF-ovi ambasadorji dobre v svojem pozivu izpostavljajo, da bo »izgubljena celotna generacija, če ne bomo nekaj storili – ZDAJ«.

Od začetka krize je skoraj 600.000 beguncev prebežalo v Kenijo, od katerih je skoraj 400.000 poiskalo začasno zatočišče v Dadaabu - največjem begunskem taborišču v regiji. V odgovor na nadaljujočo se krizo, UNICEF nadaljuje s povečanjem svojega delovanja. Samo od julija je več kot 62.000 hudo podhranjenih otrok v Somaliji prejelo podporo, ki rešuje življenje. Poleg tega je prejšnji mesec, ob začetku novega šolskega leta, UNICEF pomagal pri vpisu 321.434 učencev na 1.379 šolah v celotnem osrednjem in južnem predelu.

Trajnostni pristop

Kljub tem prizadevanjem, je še vedno približno 4 milijone ljudi v Somaliji, ki potrebuje nujno pomoč. Predstavniki OZN se bojijo, da se bo pomanjkanje hrane na jugu še dodatno poslabšalo, ker so lokalni skrajneži blokirali dostavo pomoči Svetovnemu programu za hrano, do konca leta pa ni pričakovati večjih letin, zato so prepričani, da se bo kriza zagotovo poslabšala.

Iskanje dodatne pomoči

Medtem, ko se v sušnih predelih Afriškega roga pričakuje kratkotrajno obdobje dežja, lahko morebitne večje količine padavin celo poplavijo kritična področja. To pa vzbuja strah pred izbruhom bolezni, ki se prenašajo preko vode – kot sta kolera in akutna vodena diareja (AWD).  V preteklem tednu smo beležili največji porast primerov, od izbruha v mesecu avgustu. UNICEF v svojem posredovanju pomoči, lokalnim oblastem nudi dodatno zdravstveno osebje, mobilne zdravstvene ekipe in zdravila. Do konca leta UNICEF išče dodatnih 61 milijonov pomoči samo za posredovanje v Somaliji. In kljub nedavnemu pozivu za  dodatnih 218 milijonov za humanitarno pomoč, ostaja še veliko več dela, ki ga je potrebno storiti.