UNICEF-ov izvršilni odbor o Afriškem rogu in zavezi ranljivim otrokom

New York, 15. september 2011 – UNICEF-ov izvršilni odbor je septembrsko zasedanje, kljub naraščajoči finančni krizi, zaključil z okrepitvijo zaveze ranljivim otrokom.


Antony Lake, Izvršni direktor UNICEF-a je v svojem zaključnem govoru poudaril, da bo UNICEF, kljub zmanjševanju finančnih sredstev, nadaljeval s svojim delom za najbolj revne in marginalizirane otroke, še posebej tiste, ki živijo na kriznih območjih.

»Ponovno želim izpostaviti, kako pomembno je povečanje osnovnih sredstev, ki so ključnega pomena, da se napreduje, ampak tudi našo odločnost, da smo poostrili naše proračune in zmanjšali porabo, vendar ne na račun programov«, je povedal Lake. Med tem, ko se UNICEF sooča pomanjkanjem finančnih sredstev, pa istočasno ostaja zavezan, da se odzove na vse pogostejše in hujše humanitarne krize. UNICEF se je med prvimi odzval na katastrofalne sušne razmere, ki so prizadele milijone družin v Afriškem rogu.


Učinkovite reforme

Kako pomembna je za UNICEF evalvacija opravljenega dela, je A. Lake ponazoril na primeru Haitija, kjer so izkušnje posredovanja iz popotresnega Haitiju spodbudile razvoj še bolj učinkovitega odziva v Afriškem rogu.

Predsednica UNICEF-ovega izvršnega odbora, njena ekscelenca Sanja Štiglic, veleposlanica Slovenija pri Združenih narodih se je prav tako osredotočila na krizne razmere v Afriškem rogu. »Najhujša kriza, ki smo ji priča, je nedvomno katastrofa v Afriškem rogu. Vsi skupaj moramo zagotoviti, da tragedija, ki se nadaljuje, prejme vso nujno pozornost, ki jo zahteva«, je povedala.

Antony Lake je tudi poudari vse večji pomen močnih partnerstev in skupnih rezultatov, s tem ko se UNICEF sooča z vedno bolj zahtevnimi ozemlji in situacijami. »To je velika skušnjava, da vsakič ko je rešeno otrokovo življenje, trdimo, da je to rezultat dela UNICEF-a, ampak to je rezultat dela vlad in rezultat dela naših partnerskih nevladnih organizacij – to je rezultat napredka, ki mu sledimo, da OZN deluje kot eno«, je povedal.

Doseči najbolj ogrožene

V imenu prizadevanj odbora je predsedujoča Sanja Štiglic pohvalila UNICEF-ova prizadevanja, da postane bolj pregledna in da strogo oceni rezultate svojih programov na nacionalni in svetovni ravni. Pozvala je države članice, da si še naprej prizadevajo najti načine za krepitev mednarodnega sodelovanja in povečanje finančnih zavez UNICEF-u.

»Na tokratnem zasedanju smo bili ponovno opozorjeni, da so temeljna UNICEF-ova sredstva ključna za sposobnost, da se lahko odzove v kriznih razmerah, da ohrani svoje programe in zagotovi zmožnost za nadaljnji razvoj ter implementacijo inovativnih pristopov, da se dosežejo najbolj prikrajšani in ranljivi otroci«, je dejala.Sanja Štiglic, predsedujoča izvršnemu odboru UNICEF-a

Zaključni govor izvršnega direktorja UNICEF-a si lahko ogledate TUKAJ.