UNICEF-ov ambasador dobre volje Youssou N’Dour

UNICEF-ov ambasador dobre volje Youssou N’Dour poziva k nujni in usmerjeni pozornosti na stiske otrok, ki jih je prizadela katastrofa v Afriškem rogu


Nairobi, 7. September 2011- Youssou N’Dour je po srečanju z družinami, ki jih je prizadela suša, pozval afriške in ostale svetovne voditelje k iskanju obstojnih rešitev za reševanje ponavljajočih se kriz na tem območju.

“Po tem, ko sem zrl v obraze in poslušal glasove tistih, ki jih je prizadela ta tragedija, je nesprejemljivo, da se v današnjih časih soočamo s tovrstnimi zgodbami in trpljenjem”, je povedal. “Zato je potrebna nujna in usmerjena pozornost na položaj, v katerem so otroci v Afriškem rogu. Vsak od nas ima odgovornost, da se odzove na nujne potrebe otrok in stori karkoli je potrebno, da se prepreči, da bi se tovrstne katastrofe ponavljale.”

Youssou N’Dour je včeraj preživel dan z begunci iz Somalije, ki so nastanjeni v begunskem taborišču v Dadaabu na severovzhodu Kenije.  V začetku tedna je OZN sporočil, da se je število ljudi, ki jih v Somaliji ogroža lakota, od julija podvojilo na 750.000.

Med obiskom v begunskem taborišču si je Youssou N’Dour ogledal kako poteka neposredno zdravljenje hudo podhranjenih otrok, cepljenje in obiskal tudi šole, ki so ta teden v taborišču odprla svoja vrata.

“Prepričan sem, da si humanitarne organizacije prizadevajo po svojih najboljših močeh, da bi dosegle vse tiste, ki potrebujejo njihovo pomoč. Nosimo odgovornost, da naredimo VSE, kar lahko, da bi dosegli vsakega otroka in zadovoljili njihove nujne potrebe, okrepili njihovo zdravstveno stanje in jih zaščitili.”

Youssou N’Dour je izpostavil nujnost skupnega delovanja, ki vključuje povezovanje afriških voditeljev in lokalnih skupnosti, z namenom preprečitve vsakoletnih ponavljajočih se suš in bolezni v tej regiji. “Z resursi in znanjem, ki nam je v današnjih časih dosegljivo, je nesprejemljivo, da smo priče tem ponavljajočim se kriznim razmeram”, je povedal.

Afriški narodi, afriški voditelji, afriške skupnosti morajo, v sodelovanju z ostalimi svetovnimi voditelji, prednostno opredeliti dolgoročne rešitve, ki vključujejo:

  •     krepiti vodenje in se zavzemati za mir - da ljudje ne bi bili več primorani zapuščati svojih domov;
  •     skrb za zaščito okolja - da bi se omogoči obstojen način preživetja ljudi;
  •     krepitev lokalnih skupnosti – iz tu se proces sprememb začenja.


Za dodatne informacije:
Michael Klaus, Chief of Communication, UNICEF Eastern and Southern Africa Regional Office
+254 (0)716 431 880, mklaus@unicef.org