Otrokom in mladostnikom na voljo že 298 Varnih točk

Ljubljana, 1. september – Ob začetku novega šolskega leta UNICEF Slovenija osvetljuje na pomen javnih prostorov – »Varnih točk«, ki so namenjene otrokom in mladostnikom v stiski.  Najahajo se ob šolskih poteh, otroci pa jih prepoznajo po posebni nalepki – smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto javnega prostora.

Varne točke delujejo s pomočjo prostovoljcev, pripomorejo k ustvarjanju večje varnosti za otroke in mladostnike v mestu ter prispevajo k dvigu družbene odgovornosti do najmlajših.

Otroci lahko s kakršno koli težavo pridejo v Varno točko: če nagajajo sovrstniki, če se pojavijo težave v družinskem okolju ali v šoli,  če se izgubijo, pozabijo ključe, potrebujejo zgolj prijazen pogovor ali pa pridejo samo z namenom, da se pohvalijo.

V UNICEF-ov projekt Varne točke je vključenih že 18 slovenskih mest, kjer so se lokalne skupnosti skupaj ustvarjajo varno okolje za najmlajše (Celje, Cerkvenjak, Domžale, Kamnik, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Piran, Ruše, Sežana, Trbovlje, Velenje, Vrhnika, Slovenska Bistrica, Medvode, Šmarje pri Jelšah, Izola). Pri izvajanju projekta so pomemben partner občine, policija, centri za socialno delo in nenazadnje vsi prostovoljci (770 srčnih ljudi) Varnih točk.