Afriški rog – razmere dosegle krizo preživetja otrok

AFRIŠKI ROG (Džibuti, Etiopija, Kenija, Somalija) Somalija,19. avgust - Podatki o primerih kolere in ošpicah jasno nakazujejo na dejstvo, da razmere v Somaliji presegajo krizo pomanjkanja hrane, saj so dosegle krizo preživetja otrok. Zdrav otrok lahko preživi diarejo, vendar pa so huda podhranjenost, kolera in ošpice, za otroke smrtonosna kombinacija.

Cepljenje otrok

UNICEF si skupaj s partnerji v Somaliji prizadeva doseči 2,5 milijona otrok, v starosti med 6 meseci in 15 letom.

  • UNICEF je v Mogadish v petek tako dostavil 700.000 doz cepiv proti ošpicam za otroke;
  • Cepljenje že poteka po begunskih taboriščih v Mogadishu in predelih Gedo, kjer so že cepili 150.000 otrok;
  • V Dadaab begunskem taborišču v Keniji so cepili približno 70.000 otrok;
  • V etiopijsko taborišče Dolo Ado, pa je UNICEF dostavil 170.000 cepiv proti ošpicam.

Čista voda in primerni sanitarni pogoji

Čista voda, primerni sanitarni in higienski pogoji so ključni v danih razmerah. UNICEF v Mogadishu, skupaj s partnerji, zagotavlja čisto vodo za več kot pol milijona ljudi, poleg tega dostavlja tablete za prečiščevanje vode ter zagotavlja vodo za gospodinjstva v predelih, ki jih je kolera najbolj prizadela. Približuje se deževno obdobje v oktobru, s tem pa tudi obdobje malarije, zato UNICEF zagotavlja z insekticidi prepojene mreže proti komarjem ter si prizadeva, da bodo v prizadetih okoljih dostopna zdravljenja in pravočasne diagnostike.


Okrepitev pomoči

V skupnem pozivu partnerjev za Somalijo je izpostavljeno, da je potrebnih 80 milijonov dolarjev za zdravstveni sektor in 78 milijonov dolarjev pomoči za vzpostavitev potrebnih vodnih, sanitarnih in higienskih pogojev v državi. Vendar pa je trenutno zagotovljenih 30 odstotkov za zdravstveni sektor in  37 odstotkov za področje izboljšanja vodnih virov, sanitarij in higiene.

UNICEF še naprej izvaja nujno prehransko oskrbo, cepljenje proti boleznim, dobavlja čisto pitno vodo in sanitetni material, ter poziva k pomoči za nudenje humanitarne pomoči otrokom in ženskam v kriznih razmerah Somalije, Kenije, Etiopije in Džibutija.


PRISPEVAJTE TUKAJ.

Svoj prispevek lahko nakažete tudi neposredno preko plačilnega naloga na TRR: SI56 0208-5001-7741-956, sklic: 00 41004, namen plačila: Pomoč otrokom – Afriški rog.  Hvala za Vašo človekoljubnost.