Afriški rog - UNICEF zagotavlja prehranske nadomestke, ki rešujejo življenja

AFRIŠKI ROG (Džibuti, Etiopija, Kenija, Somalija) Kenija, območje Turkana  avgust 2011 – Na pediatričnem oddelku v Lodwar območni bolnišnici, so vsi dojenčki in malčki, ki ležijo na tem oddelku podhranjeni zaradi posledic suše.


Marjorie Volege, UNICEF-ova strokovnjakinja za prehrano pravi, »če primerjam trenutno situacijo, z letom 2010, je število novih sprejemov v bolnišnico naraslo za več kot 100 odstotkov«. Podhranjeni otroci so še bolj ogroženi, da zbolijo zaradi otroških bolezni. Matere iz okoliških krajev, v natrpani sprejemnici bolnišnice, čakajo na pregled njihovih otrok, s katerim ugotavljajo stopnjo podhranjenosti.

Uničujoča suša
Elizabeth Atiya v naročju nežno ziba svojo pet mesecev staro hčerko Gladys, ki je zbolela za pljučnico. Elizabeth s svojim možem in petimi otroki živi na obrobju mesta. Trenutno imajo za jesti zgolj koruzo in nekaj fižolov. Njihove težave so se začele v začetku leta, ko jim je zaradi suše poginila majhna čreda koz, ki jim je v preteklosti pomenila vir preživetja. »Od kar nam je poginila živina, smo se preživljali smo z izdelavo in prodajo omel. Ves zaslužek pa smo imeli za nakup moke za kašo.«
Skupnosti, ki so bila tradicionalno pastirske, je suša katastrofalno prizadela. Izdelava preprostih omel iz suhega listja oz. selitev iz podeželja v mesta, je za mnoge usodna. Otrokom pa razseljenost predstavlja še dodatne probleme.

»Otroška lakota«
»V številnih primerih, ko čreda zaradi suše pogine, ljudje odidejo v mesta, nekateri se preselijo v bližino begunskih taborišč in razmere privedejo do tega, da otroci ne gredo več v šolo. Ne preseneča niti, da so krizne razmere v Afriškem rogu poimenovali kar Otroška lakota.«, pojasnjuje Nicholas Kirimi, UNICEF-ov strokovnjak za prehrano.

Okrepitev pomoči
Nedavna raziskava je pokazala naraščajoče stopnje podhranjenosti otrok, mlajših od pet let, ki dosegajo že 37,4 odstotka. Poleg tega pa UNICEF ocenjuje, da je že 30 odstotkov vseh gospodinjstev odvisnih od humanitarne pomoči, med tem ko polovica vseh družin preživi z enim obrokom dnevno.
UNICEF je zato v sodelovanju z lokalnimi nevladnimi organizacijami, vladnimi partnerji  in Evropsko komisijo – oddelkom za humanitarno pomoč, uspel od začetka leta izrazito okrepiti prehranske programe pomoči. Ta okrepitev programa pomeni, da je mnogo več ogroženih otrok prejelo nujne prehranske nadomestke, ki rešujejo življenje.

PRISPEVAJTE TUKAJ.

Svoj prispevek lahko nakažete tudi neposredno preko plačilnega naloga na TRR: SI56 0208-5001-7741-956, sklic: 00 41004, namen plačila: Pomoč otrokom – Afriški rog.  Hvala za Vašo človekoljubnost.