Novo cepivo proti pljučnici v DR Kongo

Pljučnica je eden največjih vzrokov za umrljivost otrok. KINSHASA, 4 April 2011 – Z namenom povečanja možnosti preživetja otrok mlajših od pet let, je z današnjim dnem v Demokratični Republiki Kongo vpeljan program cepljenja proti pljučnici. Pljučnica je namreč eden izmed najpogostejših vzrokov umrljivosti otrok po vsem svetu - v DR Kongo pa predstavlja kar četrtino vseh smrti med otroci, mlajšimi od pet let.

Prva dama DR Kongo Lady Olive Lembe Kabila in Minister za zdravje Victor Makwenge Kaput, sta se ob tej priložnosti pridružila staršem in zdravstvenim delavcem v Kinshasi, ob cepljenju prvih otrok, v okviru boja proti pljučnici.

Po vsem svetu pljučnica predstavlja eno najpogostejših in najhujših oblik bolezni dihalnih poti, saj vsako leto zaradi pljučnice umre več kot milijon ljudi – med katerimi več kot pol milijona otrok, mlajših od pet let.

DR Kongo ima drugo najvišjo stopnjo umrljivosti otrok na svetu, zato se sooča z mnogimi zdravstvenimi izzivi. “Zaradi slabih cestnih razmer, pomanjkanja elektrike in hladilnikov – predstavlja dostava cepiv v oddaljene zdravstvene domove v DR Kongo izjemno velik izziv., je povedal Pierrette Vu Thi, UNICEF-ov predstavnik v DR Kongo. UNICEF si skupaj s partnerji prizadeva, vsem otrokom v tej državi, zagotoviti enak dostop do cepiva, ki lahko reši življenje. UNICEF je kot največja organizacija za dobavo cepiv državam v razvoju, v DR Kongu prisoten že od leta 1963.

V zadnjih petih mesecih so bile v program cepljenja proti pljučnici vključene tudi: Nicaragua, Guyana, Yemen, Kenya, Sierra Leone in Mali – in sicer zahvaljujoč Global Alliance for Vaccines and Immunisation – GAVI (Svetovna zveza za cepljenje), ki povezuje vlade, UNICEF, Svetovno zdravstveno organizacijo in ostale partnerje. GAVI  se je zavezal, da bo do leta 2012 v 19 državah v razvoju implementiral program cepljenja proti pljučnici. 

Celotna novica v angleškem jeziku je dostopna tukaj.

Ob tej priložnosti vas UNICEF Slovenija poziva k nakupu Punčke iz cunj. Z nakupom ene punčke za 20 eur, lahko zagotovite cepivo za enega otroka proti šestim nalezljivim otroškim boleznim. UNICEF-ovo Punčko iz cunj lahko kupite tukaj. Več o projektu Punčka iz cunj lahko preberete tukaj.


Media requests:


Ariane Leroy  
GAVI Geneva
+41 22 909 6521 office
+41 79 340 1878 mobile aleroy@gavialliance.org

Cornelia Walther                                         
UNICEF DRC/Kinshasa
Mobile: + 243 99 100 63 07
cwalther@unicef.org

Eugene Kabambi
Communication Officer
WHO DRC Country Office
Kinshasa
Mobile: +243 81 715 16 97
kabambie@cd.afro.who.int  

Photo and video requests:

Sandra Scolari 
+41 22 909 6528
sscolari@gavialliance.orgMarina Krawczyk 
GAVI Geneva
+41 22 909 2956 office
+41 79 340 1879 mobile
mkrawczyk@gavialliance.org


Christian Moen
UNICEF New York
Mobile: +1 917.299.1041
cmoen@unicef.org 


Sam Ajibola
WHO Regional Office for Africa
Brazzaville
Republic of Congo
ajibolas@afro.who.int