Poziv svetovni javnosti, da zahteva takojšnje ukrepanje in pomaga preprečiti izgubljeno generacijo sirskih otrok

Otroci ne bodo zdržali dodatnega leta spopadov, trpljenja in prekinjenega šolanja, opozarjajo humanitarne organizacije

Svetovne humanitarne organizacije, UNICEF, United Nations Refugee Agency (UNHCR), Mercy Corps, Save the Children in World Vision, so danes pozvale svetovno javnost, da izrazi svoje ogorčenje nad uničujočimi posledicami spopadov v Siriji, ki trajajo že skoraj tri leta. Javnost pozivajo, da zahteva takojšnje ukrepanje mednarodne skupnosti in tako pomaga preprečiti izgubljeno generacijo sirskih otrok. 

Spopadi v Siriji so prizadeli skoraj 5, 5 milijonov otrok. Pet svetovnih organizacij opozarja, da lahko izgubimo celotno generacijo otrok v Siriji in regiji, v kolikor ne zaustavimo nasilja in trpljenja otrok ter hkrati povečamo vlaganja v izobraževanje in zaščito tamkajšnjih otrok.   

Organizacije pozivajo svetovno javnost, da se pridružijo svetovni pobudi na http://bit.ly/nolostgeneration. Poziv se nanaša na vse, ki lahko prispevajo k prekinitvi trpljenja otrok in zagotavljanju njihove boljše prihodnosti. 

Poziv poudarja pomembnost prekinitve začaranega kroga nasilja in zagotovitve takojšnje zaščite  ter podpore otrokom, da bi lahko prispevali k stabilnosti Sirije kot tudi celotne regije.  

Pet zahtev, ki jih vključuje poziv:
Takojšnja prekinitev nasilja nad otroki v Siriji. Vse vpletene strani morajo v celoti spoštovati humanitarno pravo, prenehati z vključevanjem otrok v oborožene spopade in se zavezati k mirnemu reševanju spora.  
Takojšnja ukinitev blokad za humanitarno pomoč. Humanitarnim organizacijam mora biti zagotovljen dostop do vseh, ki potrebujejo pomoč.  
Takojšnja prekinitev napadov na humanitarne delavce in zgradbe, še posebej šole in bolnišnice.
Obnovitev zaveze k vzpostavitvi miru in strpnosti, ki jo vodijo v spopadih prizadete skupnosti, vključno z mladimi in otroci.
Več vlaganj v izobraževanje in psihosocialno zaščito otrok, ki so jih prizadeli spopadi. Otroci potrebujejo pomoč, da premagajo travme zaradi nasilja, in pridobijo znanja za obnovo države in krepitev stabilnosti regije. 

Cilj javnega poziva je pridobiti najmanj milijon glasov podpore do 15. marca, ko bo minilo že tretje leto, odkar trajajo spopadi v Siriji.