Vaša pomoč je neprecenljiva

Zahvaljujemo se vam v imenu milijonov otrok po vsem svetu, ki so z vašo pomočjo spoznali, da je tudi njihovo življenje neprecenljivo. Da imajo tako kot njihovi vrstniki v razvitem svetu tudi oni pravico do šolanja, pravico do pitne vode, pravico do zdravja, pravico do otroštva. Pravico do življenja.

Otroška življenja so najbolj krhka, najbolj ranljiva. Hvala vam, da pomagate skrbeti zanje s tem, da darujete UNICEF-u. Tako lahko posredujemo v deželah, kjer so razmere najbolj kritične in otroci najbolj potrebni pomoči.

V letu 2013 smo z vašo pomočjo UNICEF-u nakazali več kot 1.000.000 €.

Številke pa ne povedo vsega. Za vsako od njih je namreč zgodba otroka, ki mu je vaša donacija spremenila življenje na bolje. Ali mu ga celo rešila.

S pomočjo zbranih donacij smo s programom cepljenja v deželah v razvoju milijone otrok zaščitili pred boleznimi, ki lahko povzročijo smrt ali pustijo neozdravljive posledice. Poskrbeli smo za pomoč podhranjenim otrokom v Zambiji, priskrbeli mreže proti malariji številnim otrokom in družinam v Podsaharski Afriki, pomagali otrokom v Siriji in tistim, ki jih je nepričakovano in silovito prizadel katastrofalni tajfun na Filipinih.

Moč solidarnosti se pokaže prav v kriznih trenutkih, ko je treba stopiti skupaj in združiti moči za tiste, ki potrebujejo našo skrb. UNICEF je pri svojem poslanstvu odvisen od darovalcev in partnerjev po vsem svetu. Takih, ki nesebično in hitro priskočijo na pomoč, ker vedo, kako dragoceno je pravočasno ukrepanje. Takih, kot ste vi.

Naše skupno poslanstvo se nadaljuje tudi v letošnjem letu. Med žrtvami naravnih in družbenih katastrof so najpogosteje prav otroci, katerih življenja so se šele dobro začela. Oni in njihove družine nas potrebujejo. S svojo pozornostjo, pomočjo in predanostjo lahko še naprej pripomorete, da brezskrbno otroštvo za vse otroke sveta ne bo večno nedosegljivi ideal.

Prav vsaka donacija lahko reši otroško življenje. Zato ni besed, s katerimi bi vam lahko izrazili neskončno hvaležnost, da ste po svojih močeh priskočili na pomoč otrokom sveta .

Hvala,

Tomaž Bergoč, 
izvršni direktor Slovenske fundacije za UNICEF


V letu 2013 smo z vašo pomočjo pomagali: 
- prebivalcem Filipinov

Na najhuje prizadetem območju Filipinov je UNICEF vzpostavil oskrbo z vodo, otrokom je priskrbel varne prostore za igro in učenje, kjer so varni pred nasiljem in zlorabami, ki pogosto spremljajo kaotične razmere po naravnih katastrofah. S humanitarno pomočjo bomo nadaljevali tudi v fazi obnove, ko se je pozornost merijev že obrnila stran. Otrokom bomo med drugim priskrbeli potrebne učne pripomočke in jim pomagali, da spet normalno zaživijo. 

- sirskim beguncem
Poleg skrbi za dostop do čiste pitne vode in nudenja psihosocialne pomoči je UNICEF leta 2013 poskrbel, da se je 200.000 otrok ponovno vrnilo v šolske klopi, več kot milijon otrok pa je bilo cepljenih proti ošpicam.

- podhranjenim otrokom
UNICEF v Zambiji trenutno oskrbuje 96 bolnišnic za hudo podhranjene otroke, kjer pomaga s terapevtsko hrano in potrebnimi prehranskimi dodatki ter zagotavlja pomoč zdravstvenih delavcev. V Zambiji je namreč podhranjen skoraj vsak drugi otrok.

- cepiti
Bolezni, ki jih je mogoče preprečiti, še vedno sejejo smrt med otroki v državah v razvoju. Cepljenje je eden najuspešnejših in najučinkovitejših zdravstvenih programov, žal pa ni dostopen vsem otrokom sveta. UNICEF si je v letu 2013 intenzivno prizadeval zagotoviti zdravstveno oskrbo najranljivejšim otrokom in s tem rešil številna življenja.

- kupiti malarijske mreže
Poleti, ko nam lahko komarji v naših krajih kratijo spanec, smo z vašo pomočjo poskrbeli za otroke v Afriki, ki jim komarji strežejo po življenju. Zbrane donacije smo namenili za nakup malarijskih mrež, obdelanih z insekticidi. Z njimi smo številnim družinam v Podsaharski Afriki omogočili miren spanec in bolj brezskrbne dneve, ko so bili otroci in njihove matere varni pred piki komarjev in s tem pred smrtonosno malarijo.