Humanitarna operacija v sirskem mestu Homs

Humanitarna operacija v sirskem mestu Homs

Vsaj 500 otrok in 20 nosečnic je bilo med civilisti, ki so bili v zadnjih dneh evakuirani iz obleganega starega mesta Homs. Humanitarno operacijo so vodili Združeni narodi in sirski Rdeči polmesec (SARC).

UNICEF-ovo osebje na terenu poroča, da so bili rešeni otroci prestrašeni, slabotni in shirani. Njihove mame so bile zaskrbljene, številne so jokale. Vse kar so želele za svoje je otroke, je bila varnost.

Med premirjem, ki naj bi omogočil zagotavljanje humanitarne pomoči, so Združeni narodi in SARC iz starega mesta Homs pripeljali že 1151 civilistov ter jih nastanili v začasnih bivališčih oziroma pri sorodnikih, ki živijo v bližini.

UNICEF-ovo osebje je posebej ranljive otroke pospremilo do varnega območja, ob tem pa poskrbelo, da ne bi bili ločeni od svojih družin ali izpostavljeni drugim nevarnostim. V centru, kjer so jih sprejeli, so otroci prejeli hrano in pomembne prehranske dodatke. Skupno je bilo proti otroški paralizi, davici, oslovskemu kašlju in tetanusu, hepatitisu B, ošpicam in drugim boleznim, ki jih lahko preprečimo, cepljenih 190 otrok.

Kljub napadu na humanitarni konvoj je ta uspel pripeljati nekaj nujnih zalog pomoči, ki vključujejo hrano, higienske pripomočke in tablete za prečiščevanje vode.

Pred začetkom humanitarne operacije je veljala ocena, da je v mestu Homs ujetih več kot 1000 otrok. UNICEF ostaja zaskrbljen glede usode številnih otrok, ki so še vedno ujeti v Homsu in drugih obleganih mestih po vsej Siriji.

Vse strani v konfliktu morajo zaščititi otroke, spoštovati premirja za zagotavljanje humanitarne pomoči in dosledno upoštevati načela mednarodnega humanitarnega prava ter tako omogočiti zagotavljanje humanitarne pomoči tistim, ki jo obupno potrebujejo.

 

Preprečimo izgubljeno generacijo sirskih otrok!