EU in UNICEF okrepila partnerstvo za izboljšanje zdravja otrok in mater

EU in UNICEF okrepila partnerstvo za izboljšanje zdravja otrok in mater

Evropska unija je včeraj napovedala, da bo preko UNICEF-a namenila 320 milijonov evrov za izboljšanje zdravja in prehrane otrok in žensk v 15 državah v razvoju. Na ta način bo pomagala pospešiti napredek pri uresničevanju Tisočletnih razvojnih ciljev (MDG).

Sredstva bodo v prvi vrsti namenjena odpravljanju podhranjenosti in nalezljivih bolezni, ki so med najbolj pogostimi vzroki za umrljivost otrok. Večletni programi bodo usmerjeni v izboljšanje dostopnosti čiste pitne vode, sanitarij in higienskih pripomočkov, pa tudi kakovostne zdravstvene oskrbe ter zadostne in primerne prehrane.

Namenjena sredstva predstavljajo 350-odstotno povečanje razvojnega financiranja Evropske unije prek UNICEF-a od leta 2008.

»Današnji dogovor dokazuje, kakšno razliko lahko dosežemo, če delamo skupaj. Naše partnerstvo z UNICEF-om bo pomagalo doseči še več ljudi, ki najbolj potrebujejo pomoč,« je povedal evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs na zasedanju izvršnega odbora UNICEF-a v New Yorku. »Še veliko dela nas čaka, da bi dosegli MDG-je pred rokom za uresničitev, ki je postavljen leta 2015. Taki projekti nam bodo pomagali graditi na dosedanjih dosežkih.«

Medtem ko se je raven umrljivosti otrok zmanjšala iz 12,6 milijona leta 1990 na 6,6 milijona v letu 2012, še vedno približno 18.000 otrok vsak dan umre zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili. Ob trenutnih trendih svet ne bo dosegel četrtega MDG – zmanjšati umrljivost otrok do petega leta starosti za dve tretjini – vse do leta 2028.

Dogovori o financiranju v skupni vrednosti 320 milijonov evrov, ki so bili v letu 2013 podpisani s 15 uradi UNICEF-a v državah v razvoju***, so del pobude Evropske unije za doseganje MDG in 10. Evropskega razvojnega sklada, ki je namenjen spodbujanju napredka pri doseganju najbolj oddaljenih ciljev. UNICEF in EU bosta skupaj s partnerji in civilno družbo okrepila ukrepe za zmanjšanje umrljivosti otrok in izboljšanje zdravja mater in nosečnic.

Ogromne humanitarne potrebe v Srednjeafriški republiki

Na zasedanju izvršnega odbora UNICEF-a sta se komisar Piebalgs in izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake pogovarjala tudi o krizi v Srednjeafriški republiki, ki jo je Lake obiskal januarja.

»Otroci v Srednjeafriški republiki nujno potrebujejo zaščito in podporo. Izpostavljeni so nasilju in ubojem v brutalnem, nesmiselnem nasilju znotraj skupnosti. Zaščita otrok praktično ne obstaja,« je povedal Lake. »V dobro teh otrok in v dobro celotne države moramo vsi skupaj nujno okrepiti našo pomoč.«

Prejšnji teden se je EU na donatorski konferenci v Etiopiji zavezala nameniti dodatnih 25 milijonov evrov operaciji, ki jo v Srednjeafriški republiki vodi Afriška unija (Mission internationale de soutien à la Centrafrique sous conduite africaine, MISCA). Podporna misija MISCA je temelj za ustvarjanje razmer, ki bodo dovoljevale zagotavljanje humanitarne pomoči in obnove sistema varnosti v državi.

Skupaj se je EU od začetka krize v Srednjeafriški republiki zavezala prispevati že približno 200 milijonov evrov, vključujoč takojšnjo nujno pomoč, pomoč za izvajanje dolgoročnih razvojnih programov ter ukrepov za stabilizacijo in izvedbo volitev. To jasno kaže na zavezo EU k pomoči ljudem v Srednjeafriški republiki.

 

*** Države, ki bodo prejele pomoč za doseganje MDG, so večinoma afriške, izjema je le Timor-Leste. Vključeni so Burundi, Slonokoščena obala, Demokratična republika Kongo, Etiopija, Gvineja Bissau, Madagaskar, Mavretanija, Mozambik, Niger, Nigerija, Sierra Leone, Somalija, Zambija in Zimbabve.

 

Na fotografiji od leve: Geeta Rao Gupta, namestnica izvršnega direktorja UNICEF-a, evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs, izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake ter stalni predstavnik Kenije pri Združenih narodih in predsedujoči izvršnemu odboru UNICEF-a v letu 2014 Macharia Kamau kažejo odtis oznake #ENDviolence v podporo kampanji Ustavimo nasilje nad otroki po prvem rednem zasedanju izvršnega odbora UNICEF-a v letu 2014.


###

Fotografije in video material dogodka je na voljo na povezavi