UNICEF dostavlja nujno pomoč v Južnem Sudanu

UNICEF dostavlja nujno pomoč v Južnem Sudanu

Posebno letalo Združenih narodov bo danes v imenu UNICEF-a dostavilo več ton paketov nujne pomoči za prebivalce Južnega Sudana, ki so se znašli v humanitarni krizi. Pošiljka vsebuje vodo, zdravila, medicinsko opremo, sanitarije in pripomočke za porodničarje.

Kljub nenehnim pogajanjem za vzpostavitev miru v Južnem Sudanu, se hudi spopadi nadaljujejo predvsem na območju Bora, Bentiuja, Malakala in Centralne Ekvatorije. Zaradi nemirov, ki so izbruhnili 15. decembra, je po zadnjih ocenah razseljenih že 413.000 ljudi, več kot 70.000 pa se jih je zateklo v sosednje države. 

Krizne razmere tudi tokrat najbolj občutijo otroci. Izpostavljeni so nasilju in priča grozljivim prizorom, številni med njimi so bili prisiljeni kot vojaki sodelovati v oboroženih spopadih.  Zaradi pomanjkanja vode in hrane so bolj dovzetni za številne bolezni, ki se v kriznih razmerah hitro širijo. Po zadnjih podatkih je bilo 189 otrok v spopadih ločenih od svojih staršev.

Zaradi nadaljevanja spopadov se krizne razmere v Južnem Sudanu poslabšujejo, zato je nujna pomoč humanitarnih organizacij izjemno pomembna. Slednje lahko pomoč izvajajo le na področjih, kjer so vzpostavljeni t.i. humanitarni koridorji, medtem ko številna območja, kjer divjajo spopadi, ostajajo nedostopna. 

UNICEF zagotavlja nujno pomoč otrokom in njihovim družinam. Ta vključuje zagotavljanje pitne vode, terapevtske hrane za podhranjene otroke, dodatke vitamina A, zdravstveno oskrbo in zdravila, cepljenje proti ošpicam in otroški paralizi ter ostalim nalezljivim boleznim, ki se v kriznih razmerah hitro širijo. Otrokom nudi zaščito in psihosocialno pomoč, da bi lažje premagali travme. 

Poročilo o kriznih razmerah v Južnem Sudanu (pdf, 0,97 MB, v angleščini)