UNICEF Slovenija za nujno pomoč na Filipinih prispeval že 225.000 evrov

UNICEF Slovenija za nujno pomoč na Filipinih prispeval že 225.000 evrov

Danes minevata dva meseca, odkar je najmočnejši tajfun v zgodovini na Filipinih povzročil katastrofo neizmernih razsežnosti in sprožil eno največjih svetovnih humanitarnih akcij doslej. UNICEF Slovenija je s podporo darovalcev za nujno pomoč filipinskim otrokom prispeval že 225.000 evrov.

Po septembrskih oboroženih spopadih in oktobrskem potresu je v začetku novembra Filipine prizadel še super tajfun Haiyan, najmočnejši tajfun, ki je kadarkoli divjal po kopnem. Vetrovi s hitrostjo več kot 300 km/h so izbrisali celotne vasi in mesta, uničili domove, šole in infrastrukturo. Po zadnjih podatkih je tajfun prizadel 14 milijonov ljudi, od tega skoraj 6 milijonov otrok. Na območju, kjer je že pred tajfunom kar 40 odstotkov otrok živelo pod pragom revščine, je ustvaril katastrofo neizmernih razsežnosti in sprožil eno največjih humanitarnih akcij doslej.

Po vsem svetu so se na katastrofo nemudoma odzvale vlade, podjetja in posamezniki. V Sloveniji se je akciji pridružilo tudi podjetje s.Oliver, ki je svojim kupcem do konca leta 2013 ponujalo možnost donacije 1 evra ob plačilu blaga. V akciji, ki je trajala 40 dni, so kupci za nujno pomoč otrokom na Filipinih prispevali več kot 6.400 evrov. UNICEF Slovenija se ob tej priložnosti zahvaljuje podjetju s.Oliver Slovenija in vsem kupcem, ki so se odločili svoj nakup oplemenititi s humanitarnim dejanjem.

Ker je UNICEF na Filipinih stalno prisoten in je imel vnaprej pripravljene zaloge pomoči, je na prizadetih območjih nemudoma začel zagotavljati nujno pomoč. V prvih dneh in tednih po tajfunu je bila nujna pomoč osredotočena na zagotavljanje najosnovnejših dobrin: vode, hrane, pomembnih mikrohranil, higienskih pripomočkov, zdravstvene oskrbe in strehe nad glavo.

UNICEF je na najhuje prizadetem območju skupaj s partnerji znova vzpostavil oskrbo z vodo za več kot 750.000 ljudi ter zagotovil ustrezna stranišča in higienske pakete za 125.000 ljudi. Za 1.800 akutno podhranjenih otrok je zagotovil posebno terapevtsko hrano, 52.000 otrok cepil proti ošpicam in otroški paralizi ter jim zagotovil dodatke vitamina A, s čimer je prispeval k zajezitvi bolezni, ki se v kriznih razmerah hitro širijo. Doslej je vzpostavil 214 varnih prostorov za igro in učenje otrok, kjer so umaknjeni od nasilja, zlorab in trgovine z belim blagom. Prav slednje je v kaotičnih razmerah po naravni katastrofi ena največjih, a prikritih groženj za ranljive otroke, ki so v tajfunu ostali brez staršev in drugih najbližjih. Takih otrok je po zadnjih podatkih 77.

Posledice tajfuna najbolj občutijo otroci. UNICEF jim je nemudoma po tajfunu začel zagotavljati nujno pomoč, s humanitarno pomočjo pa bo nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih, v fazi obnove. Čeprav so medijske luči na Filipinih ugasnile, UNICEF še naprej pomaga prebivalcem, da ponovno zaživijo normalno. V prihodnjih dneh bo z množično kampanjo spodbujal otroke, da nadaljujejo s šolanjem, in jim priskrbel vse potrebne učne pripomočke. Nadaljevanje izobraževanja je v kriznih razmerah izjemno pomembno, saj otrokom pomaga povrniti občutek normalnega življenja in prispeva k temu, da kasneje v življenju lažje uresničijo svoj polni potencial.

________________________________________

Za pomoč filipinskim otrokom lahko še vedno prispevate preko UPN obrazca s podatki:
Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva ulica 1, 1000 Ljubljana
Namen: Filipini
Koda namena: CHAR
Številka računa: SI56 0201 3025 9875 526
Sklic: SI 00 41107

________________________________________

Foto, video in druga multimedijska gradiva so na voljo na:
https://www.dropbox.com/sh/8omxayzhk0gpahu/ISmoJHAmO3
http://weshare.unicef.org/mediaresources