UNICEF opozarja: preprečiti moramo izgubljeno generacijo sirskih otrok

UNICEF opozarja: preprečiti moramo izgubljeno generacijo sirskih otrok

UNICEF, UNHCR, Save the Children, World Vision in drugi partnerji pozivamo vlade, humanitarne organizacije in posameznike, da postanejo prvaki za sirske otroke in se pridružijo kampanji s sloganom Ne izgubljeni generaciji. Cilj kampanje je otrokom, ki so prizadeti zaradi nemirov, zagotoviti bolj varno in gotovo prihodnost.

Kampanja je del strategije, s katero želimo partnerske organizacije zbrati milijardo dolarjev in usmeriti pozornost donatorjev in splošne javnosti na nujnost programov izobraževanja ter zaščite sirskih otrok. Le z nadaljnjim izobraževanjem in ustrezno zaščito bomo sirske otroke rešili trpljenja, izolacije in travm, s katerimi se soočajo. Strategija bo javnosti predstavljena teden dni pred veliko donatorsko konferenco v Kuvajtu za pomoč žrtvam sirske krize.

Na družbenih omrežjih se danes začenja tudi obširna kampanja osveščanja javnosti z oznako #sirskiotroci (#childrenofsyria), v katero bodo vključeni znani podporniki in ki bo spodbujala posameznike, da tudi sami prispevajo k temu, da generacija sirskih otrok ne bo izgubljena.

»Medtem ko se nemiri bližajo še eni žalostni obletnici, ne smemo samo sedeti in opazovati, kako celotna generacija izginja pred našimi očmi,« je poudaril izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. »Sedaj je čas za prvake za sirske otroke, čas je, da se svet zbudi in zagotovi tem otrokom novo upanje in zaupanje v prihodnost. Če jih sedaj pustimo na cedilu, bo celotna regija izgubila generacijo potencialnih voditeljev, učiteljev, zdravnikov, znanstvenikov in mirovnikov. Od tega je odvisno upanje za stabilno, zdravo in uspešno družbo.«

Največje breme spopadov že skoraj tri leta nosijo sirski otroci. Priča so bili grozljivim prizorom nasilja, videli so, kako so bili ubiti njihovi družinski člani in drugi bližnji, kako so bile uničene njihove šole in upanje za lepšo prihodnost. Preveč sirskih otrok je utrpelo telesne in psihološke rane, mnogi oboje. Otroci so vse bolj izpostavljeni najhujšim oblikam izkoriščanja, vključno s prisilnim delom, vključevanjem v oborožene spopade, otroškimi porokami in nasiljem na podlagi spola.

Več kot milijon sirskih beguncev je otrok, od tega 425.000 mlajših od pet let. Velika večina otrok beguncev se je zatekla v Libanon, Jordanijo, Turčijo, Egipt in Irak. 5.000 otrok je bilo v spopadih ločenih od svojih staršev. Življenjske razmere za več kot tri milijone razseljenih otrok znotraj Sirije so še bolj pogubne.

UNHCR, UNICEF, Save the Children, World Vision in drugi partnerji v regiji bodo namenili milijardo dolarjev za programe, preko katerih bodo skupaj z vladami in lokalnimi skupnostmi otrokom zagotovili varno izobraževanje, psihosocialno pomoč ter zaščito pred izkoriščanjem, zlorabami in nasiljem, s tem pa spodbujali povezanost in stabilnost v regiji. Ti programi vključujejo krepitev nacionalnih in lokalnih sistemov zaščite otrok, ki so izpostavljeni zlorabam, zapostavljanju in nasilju.

Nova strategija bo omogočila hitrejši dostop do formalnega in neformalnega izobraževanja, ponudila prilagojene učne načrte za otroke, ki so prekinili šolanje, poklicno usposabljanje, usposabljanje učiteljev in ustvarila varno okolje, v katerem bodo otroci zaščiteni pred nadaljnjimi nevarnostmi.

Zagotovitev varnega dostopa do izobraževanja je za otroke, ki so razseljeni znotraj Sirije, ključnega pomena. Strategija predvideva zagotavljanje dopolnilnega pouka in psihosocialne podpore za predšolske otroke in otroke, ki so prekinili šolanje.

»Sirski otroci so prestali nepredstavljive vsakodnevne grozote in trpljenje, njihove sanje za prihodnost so uničene,« je dodal Lake. »Da bi preprečili izgubljeno generacijo, potrebujemo več podpore, trdnejšo zavezo mednarodne skupnosti in več solidarnosti. Le tako bomo prekinili krog nasilja, sovraštva in nestrpnosti v regiji, ki je že do sedaj utrpela preveč škode.«

V sklopu kampanje je bila ustvarjena posebna spletna stran championthechildrenofsyria.org, na kateri so predstavljene zgodbe sirskih otrok in ki kaže, kako lahko pravočasno vlaganje v otroke izboljšuje njihova življenja ter postavlja temelje za boljšo prihodnost celotne regije.

---

Za nujno pomoč sirskim otrokom lahko donirate prek spletne strani ali prek UPN obrazca s podatki:
Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva ulica 1, 1000 Ljubljana
Namen: Sirija
Koda namena: CHAR
Številka računa: SI56 0201 3025 9875 526
Sklic: SI12 4680007571485