Pet obrokov na dan? Če je sreča, pet na teden.

Pet obrokov na dan? Če je sreča, pet na teden.

Čeprav se zavedamo, da je tudi pri nas vedno več revščine, sem v Zambiji spoznala kaj  pomeni golo preživetje za večino prebivalcev. Spoznala sem revščino, ki si je kljub krizi mi ne moremo predstavljati; revščino, ko ljudje v borbi za hrano dejansko živijo iz dneva v dan.

Z našimi prispevki pomagamo tistim, ki se vsak dan bojujejo za preživetje. Zato darujmo UNICEF-u, da priskrbi terapevtsko hrano za podhranjene otroke in jim pomagajmo preživeti.
V Zambiji sta akutna in kronična podhranjenost pri otrocih do petega leta starosti nesprejemljivo visoki in stopnja umrljivosti je kritična. Skoraj vsak drugi otrok je podhranjen, življenje vsakega od njih je zaradi pomanjkanja hrane ogroženo. 

V Lusaki, glavnem mestu Zambije, smo letos avgusta z UNICEF-ovo odpravo obiskali bolnišnico s centrom za podhranjene otroke. Doživeli smo presunljive prizore, ko otrokom zaradi prehude podhranjenosti ni bilo več mogoče pomagati. Takšnih je skoraj polovica otrok, ki jih sprejmejo v center. Tisti, ki se zmorejo boriti za življenje, pa so zaradi nezadostnih in ne dovolj hranljivih obrokov povsem izčrpani, težko dihajo. Mnogi med njimi ne premorejo moči, da bi lahko bili budni ... Ti otroci nimajo časa čakati! Zato vas prosim, darujte, prispevajte UNICEF-u, da nemudoma priskrbi terapevtsko hrano zanje!

V bolnišnici sem spoznala družino, ki je v center za podhranjene otroke prispela zaradi hude podhranjenosti hčerkice Hope. S pomočjo UNICEF-a, ki center oskrbuje s terapevtsko hrano, se je Hope okrepila in dosegla dovolj teže ter moči, da sta z mamico lahko zapustili bolnišnico. Mamica nam je ob odhodu povedala: “Če ne bi bilo bolnišnice, kjer so Hope pomagali, bi hčerkico lahko izgubila...” 

A tudi v centru za podhranjene otroke primanjkuje zalog hrane. Ne smemo dovoliti, da zambijski otroci umirajo zaradi pomanjkanja hrane. Ne smemo dovoliti, da mamice izgubljajo svoje otroke zaradi podhranjenosti. 

Podpiram UNICEF in vas pozivam, da prispevate tudi vi. 
Skupaj lahko poskrbimo, da zambijski otroci dobijo 5 obrokov hrane na dan in ne zgolj 5 na teden. 

Nuša Derenda,
podpornica UNICEF-a Slovenija

Družina s hudo podhranjeno deklico Hope, ki je ob sprejemu v bolnišnico pri enem letu in dveh mesecih tehtala zgolj 4,1 kg. Ko je Hope zapustila bolnišnico, je tehtala 5,6 kg, kar je najnižja potrebna telesna teža za njeno starost, da njeno življenje ni ogroženo.

'Prvi stik z Zambijo je bila žalost matere, ki je ravnokar izgubila otroka zaradi podhranjenosti. Sedela je na tleh pred bolnišnico in njen jok ter krike slišim še danes. Tudi sama sem mama in nedopustno je, da so zambijski otroci vsak dan v smrtni nevarnosti zaradi pomanjkanja ali preslabe hrane.' Nuša Derenda