Posledice tajfuna Haiyan še vedno ogrožajo otroke

Posledice tajfuna Haiyan še vedno ogrožajo otroke

Otroci potrebujejo osnovne dobrine, izobraževanje in psihosocialno podporo za premagovanje travm.

Izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake je po štiridnevnem obisku Filipinov dejal, da ga je navdušila neizmerna volja prizadetega prebivalstva in skupnosti. V sodelovanju z vlado, Združenimi narodi in drugimi partnerji si prizadevajo čim hitreje obnoviti prizadeta območja in ponovno vzpostaviti normalno življenje.

Super tajfun je ogrozil življenja skoraj šest milijonov otrok ter uničil domove 1,4 milijona otrok in njihovih družin.

»Čeprav sem iz New Yorka redno spremljal napredek, dosežen na Filipinih, statistični podatki ne morejo ustrezno ponazoriti številnih izzivov, ki ostajajo,« poudarja Lake. »Na Filipine nisem prišel zgolj zato, da bi na lastne oči videl doseženi napredek, temveč tudi zato, da se zahvalim vsem UNICEF-ovim delavcem na terenu, ki že od samega začetka zagotavljajo pomoč otrokom in bodo z njo nadaljevali tudi med obnovo, ki bo trajala več mesecev.«

UNICEF je za zagotavljanje nujne pomoči mobiliziral strokovnjake z vsega sveta. Število delavcev, ki koordinirajo aktivnosti za pomoč otrokom in obnovo območja, je povečal na več kot sto. Skupaj z vlado in partnerskimi organizacijami si bo prizadeval za vrnitev otrok v šole, krepil sistem zaščite otrok, sodeloval pri vzpostavitvi novih ter obnovi obstoječih vodnih virov in zagotavljal cepljenje otrok ter terapevtsko hrano za podhranjene otroke.

UNICEF je v Taclobanu v prvih osmih dneh po uničujočem tajfunu ponovno vzpostavil oskrbo s pitno vodo, kar želi zagotoviti še več kot 60 skupnostim na prizadetem območju.

Filipinska vlada je 2. decembra na prizadetih območjih znova odprla šole, že pred tem pa so učitelji in drugi šolski delavci otrokom omogočali nadaljevanje učnega procesa kljub pomanjkanju šolskih pripomočkov. UNICEF na prizadetem območju pomaga obnavljati šole, postavil je 193 šotorov, ki omogočajo izobraževanje 20.000 učencev ter priskrbel učne pripomočke za 50.000 otrok.

UNICEF je vzpostavil varne prostore za otroke in matere z dojenčki, kjer usposobljeno osebje pomaga otrokom pri soočanju s travmami. 44 policijskih in socialnih delavcev je usposobil za identifikacijo in pomoč otrokom, ki so bili v tajfunu ločeni od svojih staršev.

»Vse to je bilo narejeno s podporo darovalcev z vsega sveta, ki so za nujno pomoč prispevali preko nacionalnih odborov,” je poudaril Lake.

---

Z neprecenljivo pomočjo darovalcev je UNICEF Slovenija doslej za nujno pomoč otrokom na Filipinih prispeval že 205.000 evrov.

Donacije so še naprej mogoče preko spleta ali preko UPN obrazca s podatki:
Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva ulica 1, 1000 Ljubljana
Namen: Filipini
Koda namena: CHAR
Številka računa: SI56 0201 3025 9875 526
Sklic: SI 00 41107

________________________________________
Foto in video gradivo za medije ter poročilo o nujni pomoči na Filipinih je na voljo na povezavah:
https://www.dropbox.com/sh/8omxayzhk0gpahu/ISmoJHAmO3
http://weshare.unicef.org/mediaresources
https://www.dropbox.com/sh/o5icwrry7ep6ter/wWy-UWhn0n
https://www.dropbox.com/sh/1plqd40cuzjyybg/CfCMEu7BI9