Zagorje ob Savi odslej Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto

V Sloveniji se z nazivom ponaša že deset mest.

Zagorje ob Savi je danes tudi uradno postalo Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto in se pridružilo devetim slovenskim mestom, Ljubljani, Novi Gorici, Mariboru, Velenju, Rušam, Piranu, Trbovljam, Domžalam in Kamniku, ki se s tem nazivom že ponašajo.  

Na slavnostnem dogodku, ki je ob 10. uri potekal v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje, sta Matjaž Švagan, župan občine Zagorje ob Savi, in Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija, podpisala pomembno pogodbo, s čimer je Zagorje ob Savi pridobilo naziv Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto. Odslej bo tako pred tamkajšnjo Mestno hišo plapolala UNICEF-ova zastava - simbol projekta, ki jo je župan občine Zagorje ob Savi prejel od požupanje občine Trbovlje Jasne Gabrič.


Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija, in Matjaž Švagan, župan občine Zagorje ob Savi ob podpisu pogodbe

Osnovni namen projekta Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto je spodbujanje odgovornih v lokalni skupnosti k obsežnejšim in raznovrstnejšim dejavnostim v korist otrok, za uresničevanje njihovih pravic in za njihovo aktivno sodelovanje v lokalnem okolju. UNICEF Slovenija s projektom v lokalnem okolju spodbuja razvijanje mesta po meri otrok, ki je prijazno in varno, z urejenimi otroškimi igrišči in zelenicami, z izboljšano varnostjo za otroke v prometu ter možnostjo za participacijo najmlajših občanov.

V mrežo Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest se vključujejo mesta, ki so aktivno dejavna za svoje najmlajše meščane, hkrati pa se zavedajo, da te dejavnosti lahko vedno razširijo, nadgradijo in izboljšajo. Župan občine Zagorje ob Savi, Matjaž Švagan, se je s podpisom pogodbe z UNICEF-om Slovenija zavezal, da bo mesto tudi v prihodnje delovalo v korist otrok in s tem postal pomemben zagovornik otrokovih pravic v lokalnem okolju.