Otroci na Filipinih cepljeni proti ošpicam in otroški paralizi

Otroci v mestu Tacloban, ki ga je najhuje prizadel tajfun Haiyan, so včeraj prejeli prvi odmerek cepiva proti ošpicam in otroški paralizi v okviru množične kampanje cepljenja. Kampanjo izvaja filipinska vlada ob podpori Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), Sklada Združenih narodov za otroke (UNICEF) in drugih partnerjev. Prav tako so dobili tudi vitamin A, ki bo okrepil njihovo odpornost proti okužbam.

S kampanjo bomo predvidoma dosegli več kot 30.000 otrok. Cepljenje se izvaja v evakuacijskih centrih, z mobilnimi zdravstvenimi ekipami pa bomo dosegli tudi otroke v drugih skupnostih. Akcija cepljenj v Taclobanu je prvi korak v kampanji, ki je namenjena otrokom do petega leta starosti na območjih, ki jih je prizadel tajfun Haiyan. Petnajst ekip (10 tujih in 5 filipinskih) prostovoljcev je danes na terenu cepilo otroke. Prvi so bili otroci v 20 evakuacijskih centrih, kot je na primer tisti v osnovni šoli San Jose, kjer 300 družin trenutno živi v razmerah, ki dopuščajo izbruh nalezljivih bolezni.

»Otroci v Taclobanu trenutno potrebujejo vso zaščito, ki jo lahko dobijo,« pravi Angela Kearney, UNICEF-ova koordinatorka nujne pomoči v Taclobanu. »Bolezni so tihi plenilci, a vemo, kako jih lahko preprečimo in za to bomo naredili vse, kar je v naši moči.«

Na prošnjo filipinske vlade je UNICEF zagotovil za več kot 2 milijona dolarjev cepiv, s čimer so bile dopolnjene zaloge znotraj države, ki se sedaj uporabljajo v kampanji cepljenja. Hkrati UNICEF in WHO pomagata ponovno vzpostaviti porušeno verigo hlajenja cepiv, ki je nujna za pravilno hrambo cepiv.

»Osebje WHO in UNICEF-a je v ročni prtljagi preneslo cepiva iz Manile v Tacloban, kjer koordinirajo zdravstvene ekipe in jih učijo, kako z njimi pravilno ravnati v teh težkih razmerah. Dejansko je neverjetno, da se le dva tedna in pol po tako uničujoči katastrofi in kljub logističnim izzivom že izvaja množična kampanja cepljenja,« pravi dr. Julie Hall, predstavnica WHO na Filipinih.

Med kampanjo cepljenja otroke pregledujejo tudi z vidika zgodnjega odkrivanja podhranjenosti. Pri tem uporabljajo posebne merilne trakove za nadlaket. Ti pokažejo prve znake podhranjenosti, ki terja ustrezno zdravstveno obravnavo.

---

Otroci brez pomoči ne bodo preživeli. Zanje zdaj šteje vsak trenutek.Darujete 
lahko preko spleta ali preko UPN obrazca s podatki:
Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva ulica 1, 1000 Ljubljana
Namen: Filipini
Koda namena: CHAR
Številka računa: SI56 0201 3025 9875 526
Sklic: SI 00 41107 

Foto, video in druga multimedijska gradiva so na voljo na http://weshare.unicef.org/mediaresources