V Taclobanu imajo prebivalci po tajfunu spet pitno vodo

V Taclobanu imajo prebivalci po tajfunu spet pitno vodo

Mednarodni donatorji, humanitarne organizacije in filipinska vlada so ljudem znova zagotovili življenjsko pomembno čisto vodo

Vsaj 200.000 ljudi, ki jih je v filipinskem mestu Tacloban in sosednjih okrožjih prizadel tajfun Haiyan, spet dobiva čisto vodo za pitje in kuhanje, potem ko je prvi sistem za oskrbovanje z vodo ponovno začel delati s polno zmogljivostjo.

Odkar je pred dobrim tednom dni Filipine zadel super tajfun Haiyan, je sistem za oskrbovanje z vodo v okrožju Layte deloval samo s petino normalne zmogljivosti. To je preživele v neurju pahnilo v novo nevarnost, saj so jim grozile različnih bolezni.

Pogajanja med UNICEF-om, filipinsko vojsko in organizacijo USAID so prinesla prvo nujno zalogo goriva, ki jo je prispevala filipinska vojska in ki bo omogočila delovanje sistema v naslednjih štirih dneh. Po tem bo gorivo neprekinjeno zagotavljala USAID.

»Nujno je, da zagotovimo vsaj 15 litrov čiste vode na dan za vsakega posameznika, če hočemo preprečiti diarejo in druge bolezni, ki se prenašajo z onesnaženo vodo,« je povedal UNICEF-ov predstavnik na Filipinih Tomoo Hozumi. »To, čemur smo bili priča danes, je nujno sodelovanje med vlado, donatorji in agencijami ZN, ki bo dobesedno rešilo življenja. Zaradi tega uspeha bo imelo na tisoče ljudi sedaj dostop do zadostne količine čiste vode, ki jo potrebujejo za kuhanje, čiščenje in osebno higieno.«

Delovanje sistema za oskrbo z vodo v polni zmogljivosti bo ponovno omogočilo dostop do klorirane vode na 30.000 vodnih priključkih. Povečanje prostornine iz 15.000 na 60.000 kubičnih metrov bo pomenilo tudi krajše čakalne vrste na javnih pipah.

Med vikendom je UNICEF na prizadeta območja dostavljal vodne in sanitarne zaloge, da bi zagotovil nemoteno oskrbo prebivalcev s čisto vodo in preprečil širjenje bolezni, ki so posledica slabe higiene in onesnažene vode. V Taclobanu je 12.500 ljudem razdelil 2.500 higienskih paketov, ki vsebujejo mila, vedra, zobne ščetke in pasto, higienske vložke ter osnovna pomivalna in pralna sredstva. V mestu Roxas je postavljenih 5 vodnih rezervoarjev s prostornino 5.000 litrov, ki bodo omogočili dnevno oskrbo z vodo za 10.000 ljudi. V obalnem mestu Pontevedra je postavljen sistem za oskrbo z vodo, ki bo zagotovil 5.000 litrov pitne vode za vsakodnevno oskrbo 2.000 prebivalcev. Dostop do sistema imajo evakuacijski centri v okolici.

Naslednji korak v odzivu na katastrofo bo obnova vodovodnega sistema in nemotena oskrba z vodo v težko dostopnih krajih.
---

Otroci brez pomoči ne bodo preživeli. Zanje zdaj šteje vsak trenutek.Darujete 
lahko preko spleta ali preko UPN obrazca s podatki:
Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva ulica 1, 1000 Ljubljana
Namen: Filipini
Koda namena: CHAR
Številka računa: SI56 0201 3025 9875 526
Sklic: SI 00 41107