Otroci na Filipinih brez pomoči ne bodo preživeli

Otroci na Filipinih brez pomoči ne bodo preživeli

UNICEF zbira 34 milijonov dolarjev za najnujnejšo pomoč otrokom po tajfunu Haiyan

UNICEF zbira 34 milijonov dolarjev za življenjsko pomembno pomoč več kot 4 milijonom otrok na Filipinih, ki jih je pred štirimi dnevi razdejal tajfun Haiyan.

Gre za prvo oceno potreb za pomoč otrokom in njihovim družinam, ta sredstva naj bi zadostovala za pomoč v naslednjih 6 mesecih. Sredstva za pomoč je potrebno zbrati čim prej, ker je več območij brez elektrike, vode, prehrane in zdravil.

»Z vsakim dnem, ki mine, je na tisoče otrok vse bolj šibkih in bolj ogroženih zaradi bolezni,« je povedal Tomoo Hozumi, UNICEF-ov predstavnik na Filipinih. »Zaradi sesutja sistema vodne oskrbe in sanitarij ter uničenja domov in šol so otroci v hudi nevarnosti in potrebujejo takojšnjo pomoč.«

Nekatere zaloge so bile že dostavljene, vključno s prenosnimi stranišči, ki so že dosegla Tacloban. Tudi tovornjaki s higienskimi pripomočki (mili, detergenti in pripomočki za osebno higieno), šolskimi potrebščinami in pripomočki za prosti čas se prebijajo na najbolj prizadeta območja.

Neverjeten obseg potreb otrok in njihovih družin je vsak dan bolj očiten in dobiva nove razsežnosti.

Voda, sanitarije in higienska oskrba zaradi tajfuna praktično ne obstajajo več. Zalitje vodnih virov in pomanjkanje elektrike otežujeta črpanje pitne vode, kar dodatno otežuje oskrbo prebivalcev na prizadetem območju. Čista pitna voda je nujna za zaščito otrok pred boleznimi, ki so v povezavi s podhranjenostjo lahko smrtno nevarne.

Ker je večina zdravstvenih centrov in porodnišnic uničenih, je že sedaj otežena zdravstvena oskrba, ki bo še bolj težavna v prihodnjih dneh. Grozi povišanje stopnje umrljivosti mater, mrtvorojenih otrok in umrljivosti novorojenčkov. Ocenjujemo, da je bilo 100.000 otrok do petega leta ter 60.000 nosečnic in doječih mater razseljenih zaradi tajfuna Haiyan. Zaradi neustreznega prehranjevanja mater in otrok, na primer prekinitve dojenja, so v povezavi s škodo na sistemih oskrbe z vodo in sanitarij otroci izpostavljeni velikemu tveganju za podhranjenost. To je očitno predvsem na območjih z visoko stopnjo revščine, kjer se 2.000 družin že bori za golo preživetje.

Prve ocene kažejo, da je 2,8 milijonov otrok predšolske in šolske starosti moralo zapustiti svoje domove. Na najhuje prizadetem območju je poškodovanih ali uničenih več kot 3.000 šol in 2.400 vrtcev.

Zaradi uničenja domov in šol ob tej naravni katastrofi ter posledične množične razseljenosti celotnih skupnosti in družin so otroci izpostavljeni nevarnosti za izkoriščanje in zlorabe.

UNICEF-ove zaloge na Filipinih so bile načete že pred tajfunom, saj se je UNICEF-ova ekipa tam odzivala že na posledice potresa, ki je 15. oktobra stresel Bohol in v katerem je bilo prizadetih 3,2 milijona ljudi. Pred tajfunom je bil UNICEF-ov poziv za pomoč na Filipinih v višini skoraj 30 milijonov dolarjev financiran samo do 13 odstotkov. Z dodatnim pozivom v višini 34,2 milijona dolarjev so potrebe UNICEF-a za pomoč na Filipinih narasle že na 63,5 milijonov dolarjev.

UNICEF-ov odziv:
- UNICEF Filipini trenutno razdeljuje 10.000 paketov tablet za prečiščevanje vode in 3.000 kompletov higienskih pripomočkov, na Filipinih sta že 2 sistema za zagotavljanje vode.
- UNICEF-ovo skladišče v Kopenhagnu pošilja 20 generatorjev, ki bodo omogočili delovanje sistemov za zagotavljanje vode, več kot 1.200 testov za preverjanje kakovosti vode, zložljive rezervoarje z vodo, pakete za vodo in tablete za prečiščenje 6,3 milijonov litrov vode.
- UNICEF-ovi specialisti za higieno bodo zagotovili tehnično podporo za ureditev nadomestnih sanitarij in odvajanja odplak ter nadzor kakovosti vode za preprečevanje izbruhov bolezni. UNICEF bo pomagal tudi pri spodbujanju ustreznih higienskih praks in ločevanju sanitarij za oba spola v izobraževalnih institucijah.
- UNICEF pošilja na teren 30 paketov, ki bodo omogočili nujno zdravstveno oskrbo 30.000 ljudi v naslednjih treh mesecih. Zagotavlja tudi odmerke folne kisline in antibiotikov za otroke in odrasle.
- Vzpostavili bomo terapevtske prehranske centre za oskrbo hudo podhranjenih otrok. Posebna terapevtska arašidova pasta in 1,35 milijona vrečk z življenjsko pomembnimi mikrohranili je že na poti na prizadeta območja.
- UNICEF je zagotovil 1.860 ponjav in 72 šotorov, ki jih je mogoče uporabljati za nadomestne učilnice in varne prostore za otroke, potrebuje pa še več sredstev za vzpostavitev dodatnih učnih in varnih prostočasnih prostorov za otroke, v katerih bodo otroci lahko nadaljevali s šolanjem in kjer bodo skozi ves dan varni pred zlorabami. UNICEF bo pomagal vzpostaviti tudi psihosocialne programe, vključujoč usposabljanje učiteljev in vzgojiteljev za pomoč otrokom pri premagovanju travm, ki so jih doživeli.
- UNICEF sodeluje z lokalnimi oblastmi, da bi identificiral in registriral otroke, ki so bili ločeni od svojih družin med razseljevanjem. Dodatna sredstva bodo namenjena za krepitev državnih, regionalnih in lokalnih organov, ki so bili med zadnjimi kriznimi razmerami oslabljeni, zlasti za področje zaščite otrok.
---

Foto, video in druga multimedijska gradiva so na voljo na spletni strani http://weshare.unicef.org/mediaresources