Število prizadetih otrok naraslo na 4 milijone – UNICEF stopnjuje nujno pomoč na Filipinih

Število prizadetih otrok naraslo na 4 milijone – UNICEF stopnjuje nujno pomoč na Filipinih

UNICEF na območja Filipinov, ki jih je 8. novembra razdejal super tajfun Haiyan, pošilja nujne zaloge pomoči. Zadnja ocena o številu otrok, ki jih je prizadela ta naravna katastrofa, je dosegla že število 4 milijone.

Terapevtska hrana za otroke, zdravstveni paketi, voda in higienski pripomočki za 3.000 družin na prizadetih območjih Filipinov so bili že predhodno pripravljeni v državi. Območje Tacloban ima pri razdeljevanju prednost, tja bodo zaloge prispele takoj, ko bo mogoč dostop.

»Hitimo, da bi z najbolj nujnimi zalogami čim prej dosegli otroke, ki nosijo breme te krize,« je povedal UNICEF-ov predstavnik na Filipinih Tomoo Hozumi. »Zelo težko je doseči najbolj prizadeta območja, saj je tajfun povzročil veliko škode na infrastrukturi in komunikacijah. A brez premora si prizadevamo najti načine, da zaloge spravimo do otrok, kolikor hitro razmere dopuščajo.«

UNICEF-ovo skladišče v Kopenhagnu je že pripravilo pošiljko zalog za dodatnih 10.000 družin v vrednosti 1,3 milijona dolarjev. Pomoč je namenjena tudi prizadetim v nedavnem potresu v Boholu. Pošiljka vključuje tablete za prečiščevanje vode, mila, zdravstvene pakete, ponjave in prehranske dodatke s pomembnimi mikrohranili.

Otroci, ki so ušli neverjetno močnemu tajfunu Haiyan, še vedno potrebujejo nujno pomoč, da bodo lahko preživeli posledice hude nevihte. Posebno skrb terja zdravstvena oskrba, saj je tajfun močno poškodoval sistem oskrbe z vodo in kanalizacijo. Otroci potrebujejo tudi varne prostore, kjer se lahko igrajo in nadaljujejo z učenjem, medtem ko si odrasli prizadevajo rešiti domove in ostalo premoženje.

»S tem, ko dobivamo boljšo, celotno sliko o tej hudi nesreči, je jasno, da je število prizadetih otrok še višje, kot smo sprva predvidevali,« je povedal Hozumi. »UNICEF dela vse, kar je v njegovi moči, da bi te otroke kar se da hitro dosegel z nujno pomočjo ter tako poskrbel za njihovo zdravje, varnost in dobrobit v prihajajočih težkih dneh.«
---