Zaradi uničujočega super tajfuna Haiyan na Filipinih prizadetih do 1,7 milijona otrok

Zaradi uničujočega super tajfuna Haiyan na Filipinih prizadetih do 1,7 milijona otrok

Medtem ko pristojni še ocenjujejo celotno škodo zaradi super tajfuna Haiyan, ki je v zadnjih dneh divjal po Filipinih, je jasno, da bodo otroci med najbolj prizadetimi skupinami prebivalstva. Na območjih, ki jih je razdejal tajfun, živi približno 1,7 milijona otrok.

»Vlada poroča, da je tajfun prizadel 36 provinc. Gre za najmočnejši tajfun v zgodovini, ki je kjekoli na svetu dosegel kopno. Vemo, da bo zaradi tega hudo prizadetih veliko število otrok,« je povedal UNICEF-ov predstavnik na Filipinih Tomoo Hozumi in poudaril: »UNICEF-ove prve prioritete bodo osredotočene na ukrepe za reševanje življenj – zagotavljanje nujnih zdravil, prehrane, čiste vode in higienskih pripomočkov za otroke in njihove družine. To ni prva naravna katastrofa, ki je v zadnjem času prizadela Filipine. Le tri tedne nazaj je Bahol prizadel potres, zato vemo, kako pomembno je, da otroke dosežemo čim hitreje.«

V naslednjih dneh se bo UNICEF pridružil hitri oceni škode. Sistem zagotavljanja pomoči je v pripravljenosti in UNICEF bo s partnerji začel zagotavljati pomoč na najhuje prizadetih območjih takoj, ko bo mogoč dostop.

UNICEF-ov nacionalni urad na Filipinih že razdeljuje pomoč, ki je bila pripravljena vnaprej. Osebje na Filipinih je že ustrezno premeščeno za nujni odziv, še več kolegov pa je na poti, da bodo okrepili ekipe na terenu.

Medtem iz UNICEF-ovega centralnega skladišča v Kopenhagnu pošiljajo 60 ton pomoči, ki vključuje zdravstvene pripomočke in zasilna bivališča. Zaloge tablet za prečiščevanje vode, opreme za shranjevanje in higienskih pripomočkov bodo poslane v Manilo neposredno od proizvajalcev v Evropi in Aziji. Vse zaloge bodo na Filipine prispele najkasneje do torka, 12. novembra.
---