UNICEF-ovo posebno letalo znova dostavilo nujno pomoč za sirske otroke

UNICEF-ovo posebno letalo znova dostavilo nujno pomoč za sirske otroke

Prihajajoča zima bo še poslabšala razmere

V Bejrut je prispelo posebno letalo z UNICEF-ovo humanitarno pomočjo namenjeno otrokom, ki so jih prizadeli spopadi v Siriji. Pakete pomoči, ki  vsebujejo predvsem nujna cepiva in terapevtsko hrano za podhranjene otroke, bodo v Sirijo prepeljali tovornjaki. 

Posebno tovorno letalo je v Bejrut dostavilo 28 ton humanitarne pomoči, vključno z 265.000 odmerki cepiv proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter posebno hrano, namenjeno otrokom v starosti od 6 do 23 mesecev. Cepiva bodo uporabljena v okviru množične kampanje cepljenja sirskih otrok, ki jo vodi sirsko Ministrstvo za zdravje. “Kampanja je izjemno pomembna, saj z njo dosežemo otroke, ki so zaradi dolgotrajnih spopadov izpustili rutinska cepljenja,” je poudaril Youssouf Abdel-Jelil, predstavnik UNICEF-ovega urada v Siriji.

“Dostava cepiv z letalom je bila najhitrejša možnost. Posebna terapevtska hrana pa bo namenjena majhnim otrokom, ki zaradi dlje časa trajajočih spopadov že kažejo znake podhranjenosti in zaostalosti v razvoju.”       

Skoraj tri leta trajajoči spopadi resno ogrožajo zdravje številnih otrok. UNICEF-ovi zdravstveni delavci poročajo o porastu števila zmerno do akutno podhranjenih otrok v primerjavi z obdobjem pred dvemi leti. Slednje potrjujejo tudi pričevanja staršev iz okolice Damaska, Alepa in Homsa.

“Travme zaradi dolgotrajnih spopadov, porast cen hrane in pomanjkanje hrane na posameznih območjih prispevajo k vse večji podhranjenosti otrok. Prihajajoča zima bo stanje zagotovo še poslabšala,” opozarja Abdel-Jelil.

Posebna hrana za podhranjene otroke vsebuje mešanico pšenice in soje, obogatene z nujno potrebnimi vitamini in minerali za rast ter razvoj otrok v zgodnjem otroštvu. V naslednjih treh mesecih bo tako UNICEF zagotovil posebno hrano za 50.000 podhranjenih otrok v najbolj prizadetih območjih Sirije. 

Prihajajoča zima bo zagotovo poslabšala že sicer slabe življenjske pogoje otrok, ki so jih prizadeli spopadi v Siriji. Več kot štiri milijone prizadetih otrok skupaj s svojimi družinami živi v taboriščih, gostiteljskih skupnostih, zapuščenih poslopjih ali začasnih zavetiščih in mnogi izmed njih so izgubili vse premoženje, vključno z zimskimi oblačili in odejami. UNICEF bo v prihajajočih mesecih otrokom zagotavljal topla oblačila, odeje, grelce vode, plastične ponjave za zaščito pred vetrom in vlago ter pripomočke za osebno higieno. Hkrati bo otrokom nudil tudi osnovno zdravstveno oskrbo ter omogočil šolanje v ogrevanih šotorih oziroma učilnicah. 

---
Pridružite se družini Staršev otrok sveta, mesečnim darovalcem, in pomagajte izgubljeni generaciji sirskih otrok povrniti otroštvo.Fotografije v visoki resoluciji so na voljo na povezavi: http://bit.ly/1fu2dbR

Več informacij za medije:
David Youngmeyer, UNICEF Syria, dyoungmeyer@unicef.org, Mob: +962 79 632 6780
Razan Rashidi, UNICEF Syria, rrashidi@unicef.org, Mob: +963 93 354 9020  
Simon Ingram, UNICEF Regional Office for the Middle East and North Africa, singram@unicef.org, Mob: +962 79 590 4740
Maša Gorjup, Slovenska fundacija za UNICEF, masa.gorjup@unicef.si; 031667070