Nevidno moramo narediti vidno - mednarodni dan nenasilja

Nevidno moramo narediti vidno - mednarodni dan nenasilja

Nasilje nad otroki je prevečkrat spregledano, preslišano in neprijavljeno ter s tem nevidno, opozarja UNICEF v globalni kampanji proti nasilju nad otroki. Z njo poziva državljane, vlade in druge odločevalce, da se opazneje in ostreje spopadejo z nasiljem nad otroki.

V 21. stoletju ni prostora za nasilje nad otroki, pa vendar to uničuje življenja otrok – vsak dan, v vseh državah sveta. Prepogosto ostane nevidno, saj se pojavlja za zaprtimi vrati, daleč od oči javnosti. Tudi kadar je nasilje javnosti vidno, si ta pogosto zatiska oči pred njim. Zaradi strahu ostane neprijavljeno. 

»Samo zato, ker ne vidite nasilja nad otroki, ne pomeni, da ga ni. Naredite nevidno vidno. Pomagajte nam doseči, da bo nasilje nad otroki izginilo,« k ostrejšemu boju proti nasilju nad otroki poziva svetovno znani igralec in UNICEF-ov ambasador Liam Neeson.

 

Razsežnost nasilja nad otroki se zrcali v zaskrbljujoči statistiki: po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je približno 150 milijonov deklic in 73 milijonov dečkov, mlajših od 18 let, žrtev spolnih zlorab in izkoriščanja, po ocenah Mednarodne organizacije dela (ILO) pa je kar 1,2 milijona otrok žrtev trgovanja z ljudmi. A ti podatki ne predstavljajo dejanske razsežnosti problema, saj nasilje pogosto ostane skrito javnosti ali pa ga javnost tolerira in ne prijavi. 
Ko se pojavi nasilje, modrice in rane morda izginejo, toda psihične poškodbe lahko ostanejo za vedno. Nasilje resno ogroža fizično in psihološko zdravje otrok, sposobnost za učenje in druženje z vrstniki ter njihov razvoj v funkcionalne odrasle osebe, ki lahko odgovorno prevzamejo starševsko vlogo kasneje v življenju. Ne prizadene le posameznih otrok ali družin, temveč ogrozi celotno družbo. Posledice nasilja nad otroki, kot so zmanjšanje produktivnosti, invalidnost in slabša kakovost življenja, zavirajo gospodarsko rast in razvoj celotne družbe. Ko se te posledice začnejo prenašati med generacijami, je začaran krog nasilja težko ustaviti, opozarja UNICEF.


16-letna Filipinka je poskušala naresti samomor po tem, ko jo je delodajalec fizično in spolno zlorabil. S pomočjo lokalnega zavetišča, kjer danes živi, je vložila prijavo zoper delodajalca. (foto: UNICEF/Pirozzi) 

Nasilje postaja vse bolj zakoreninjeno, družba se njegovemu vplivu ne zoperstavi, hkrati pa prepogosto ostaja tudi nekaznovano. Če nihče ne spregovori o nasilju in proti nasilju ukrepa, storilci verjamejo, da so njihova dejanja sprejemljiva, žrtve pa prepričane, da njihovega trpljenja ni mogoče preprečiti.

Vsi otroci imajo pravico, da živijo brez nasilja. »V UNICEF-u verjamemo, da mora biti vsak otrok zaščiten pred zlorabo, zanemarjanjem, nasiljem in izkoriščanjem, zato skušamo oblikovati vezi, s katerimi bi še posebej varovali otroke. Varno okolje, ki ga lahko vzpostavimo skupaj za naše otroke, pomeni varno in srečnejše odraščanje,« je ob svetovnem dnevu boja proti nasilju poudaril Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. 

Čeprav se nasilje pojavlja vsepovsod, se mu lahko zoperstavimo. Številni primeri dobre prakse v svetu kažejo, da lahko nasilje preprečimo. Od preprostih dejanj na ravni posameznika do nacionalnih programov in politik – vsi imamo dovolj moči, da lahko otrokom zagotovimo otroštvo brez nasilja. Vsak od nas in z združenimi močmi moramo spregovoriti in pokazati, da nasilje ni sprejemljivo. Skupaj lahko naredimo nevidno vidno.

--
Mednarodni dan nenasilja, ki ga obeležujemo 2. oktobra, je bil vzpostavljen v počastitev rojstnega dne Mahatme Gandija, čigar filozofija je temeljila na nenasilju in navdušila milijone ljudi po vsem svetu.  
--

Dodatno gradivo:
- videospot z Liamom Neesonom s slovenskimi podnapisi: http://bit.ly/USTAVIMOnasilje
- videospot z Liamom Neesonom za predvajanje na TV in fotografije v visoki resoluciji: http://uni.cf/15c9mrq 
- Fotografija deklice v visoki resoluciji: http://bit.ly/153bLsO