Evropska unija darovala največ za UNICEF-ovo nujno pomoč sirskim otrokom

Evropska unija darovala največ za UNICEF-ovo nujno pomoč sirskim otrokom

UNICEF in Evropska unija (EU) sta danes podpisala nov dogovor o sodelovanju, v okviru katerega EU namenja dodatnih 45 milijonov dolarjev (34,2 milijona evrov) za zaščito in nadaljevanje šolanja otrok, ki so jih prizadeli spopadi v Siriji. 

»Današnji dogovor potrjuje naša prizadevanja za pomoč najbolj ranljivim skupinam v spopadih, to so otroci in mladi. Narediti moramo vse, da bi sirskim otrokom kljub spopadom omogočili nadaljevanje šolanje in preprečili, da postanejo izgubljena generacija. Z našo podporo bo 2,5 milijona otrokom v regiji zagotovljeno nadaljevanje izobraževanja in s tem možnost za boljšo prihodnost,« je po podpisu dogovora z UNICEF-om dejal Štefan Füle, komisar za širitev in evropsko sosedsko politiko.

»Kriza v Siriji se je prevesila že v tretje leto, zato moramo nadaljevati s prizadevanji in storiti vse, da preprečimo izgubljeno generacijo sirskih otrok,« je dejala  Yoka Brandt, namestnica izvršnega direktorja UNICEF-a. »Izobraževanje nikoli ne bi smelo izostati na račun spopadov in prispevek EU bo omogočil milijonom sirskih otrok, da nadaljujejo s poukom.«  

Do konca leta 2013 naj bi EU za nujno pomoč otrokom v Siriji, Libanonu, Jordaniji in Turčiji namenila skupno več kot 100 milijonov dolarjev.
UNICEF želi v sodelovanju s partnerji s kampanjo Nazaj v šole doseči 2,5 milijona otrok v regiji ter jim omogočiti nadaljevanje šolanja. 
Današnji dogodek je potekal v okviru celovitega odziva EU na krizo v Siriji. Velik del pomoči, ki jo EU namenja prizadetim v sirskem konfliktu, zagotavljajo agencije Združenih narodov.  
---

Pridružite se družini Staršev otrok sveta, mesečnim darovalcem, in pomagajte sirskim otrokom povrniti otroštvo.
UNICEF-ovo nujno pomoč lahko podprete tudi z enkratno donacijo.

EU podpira UNICEF:
EU je največji mednarodni donator v kontekstu krize v Siriji, saj  prispeva znaten delež celotne globalne pomoči. Do sedaj je EU  s pomočjo komisije in držav članic prispevala 1,8 milijarde  evrov za nujno in razvojno pomoč ter obnovo. Evropska pomoč  doseže do 80 odstotkov prebivalcev na prizadetem območju.

Fotografije v visoki resoluciji si lahko naložite na povezavi: http://bit.ly/18p0T80

Več informacij za medije:
Kate Donovan, UNICEF Media; Tel:  + 1 212 326 7452; kdonovan@unicef.org
Peter Stano, Spokesperson; Tel: +32 2 2957484; Peter.stano@ec.europa.eu
Anca Paduraru, Press officer; Tel: +32 (0) 2 2966430; Anca.paduraru@ec.europa.eu